Društvo

Otkriveno spomen-obilježje borcima u Trnu

Otkriveno spomen-obilježje borcima u Trnu
Otkriveno spomen-obilježje borcima u Trnu

LAKTAŠI - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Skupštine opštine Laktaši Snježana Kelečević i predsjednik Mjesne boračke organizacije Trn Nedeljko Metlić danas su u naselju Glamočani otkrili Spomen-obilježje za 86 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Mjesne zajednice Trn.

Cvijanovićeva je rekla da je ovo način da se otrgnu od zaborava oni koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku, ali i da su ovakva mjesta moralni orijentiri i opomena svakoj vlasti šta treba da radi za očuvanje Srpske, koja će ostati trajna.

"To su mjesta gdje se tuguje, ali istovremeno i mjesta gdje se slavi život Republike Srpske, koju moramo sačuvati i prenijeti budućim pokoljenjima", poručila je premijer.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je prošla sve bolesti koje prolazi i dijete kada stasava i došla u zrelo doba, a spomen-obilježja treba da budu moralni orijentiri za one koji obavljaju javne funkcije, ali i za ostale građane.

"Ovo su moralni orijentiri koji treba da nam pokažu šta smo, ko smo i da ne smijemo zalutati u budućnosti, te da se moramo držati vrijednosti na kojima je nastala Republika Srpska. Ne smijemo biti nimalo naivni i povodljivi i ne smijemo nimalo vjerovati tamo gdje ne treba da se vjeruje", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Republika Srpska jedini okvir u kojem srpski narod može da ostvaruje svoja prava u BiH, u kojoj je za njih pravda nedostižna.

"Onda se postavlja pitanje zašto nema povjerenja, a to je zato što se zločini i zločinci ne kvalifikuju na isti način i zato što se na isti način ne pristupa ni žrtvama i zato što ni pravosudne institucije ne rade na isti način", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je upozorila na selektivan pristup pravdi u BiH i ljudskim i civilizacijskim vrijednostima.

Predsjednik Skupštine opštine Laktaši Snježana Kelečević istakla je da je danas otkriveni spomenik poginulim borcima, jedan od 12 na području opštine Laktaši, što govori da ova lokalna zajednica nikada neće zaboraviti one koji su je sačuvali od neprijatelja.

"Oni su dali svoje živote da bi nama ostavili slobodnu zemlju, iskustvo i znanje da radimo. Oni danas nisu među nama, ali će sjećanje na njih da živi u svakom od nas", poručila je Kelečevićeva.

Ona je dodala da sada preostaje obaveza da se ova sveta mjesta čuvaju i nada da prašina zaborava ne prekrije imena poginulih.

"Neka nas ovaj spomenik svakodnevno podsjeća koliko je život u miru drag, prenesimo to budućim generacijama i odajmo svakog dana počast našim borcima koji su čuvali svoje svete domove i otadžbinu", rekla je Kelečevićeva.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Trn Nedeljko Metlić rekao je da su poginuli borci istinski heroji današnje slobode, a danas otkriveno Spomen- obilježje ogledalo današnjeg, ali i budućeg vremena.

"Niko ne smije da se kocka sa porodicama poginulih boraca, invalidima i borcima proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, niko ne smije da se kocka sa mirom na ovim prostorima i niko ne smije da se kocka sa Republikom Srpskom", poručio je Metlić.

Prema njegovim riječima, oko 20 članova mjesne boračke organizacije uspjelo je da skupi sve relevantne subjekte s jasnim ciljem da se Spomen-obilježje završi, u čemu su uspjeli.

On je izrazio zahvalnost porodicama poginulih koje su dale svoje najmilije i strpljivo dočekale otkrivanje spomen-obilježja, kao i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na finansijskoj pomoći ovoj inicijativi lokalne zajednice, te priložnicima sa područja Mjesne zajednice Trn i privrednim subjektima opštine.

"Velika zahvalnost pripada i lokalnoj zajednici, kao najvećem priložniku, te Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, koje je u dva navrata finansijski podržalo ovu aktivnost", rekao je Metlić.

Metlić je rekao da postoji i mogućnost postavljanja Spomen-obilježja borcima Narodno-oslobodilačkog rata u kompleksu postojećeg spomen-obilježja, što bi trebalo da se realizuje sa projektantima.

Nakon osveštanja spomen-obilježja, vijence su položili premijer i predstavnici Vlade, opštine Laktaši, Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te Mjesne zajednice Trn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije