Društvo

Otvaranjem Čemerna okončane muke Hercegovine

Otvaranjem Čemerna okončane muke Hercegovine
Otvaranjem Čemerna okončane muke Hercegovine

GACKO - Prevoj Čemerno, na magistralnom putu Gacko - Foča, svečano je danas otvoren, uz poruku da se radi o jednom od ključnih komunikacijskih projekata u RS, koji rješava gotovo stogodišnji problem komunikacije Hercegovine sa ostalim dijelovima RS i dalje prema Srbiji.

Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem i slavnim režiserom Emirom Kusturicom presijecanjem vrpce otvorio dionicu, rekao je da ovaj projekat predstavlja dugogodišnju želju i težnju sadašnjih i bivših generacija Hercegovine.

"Ja mogu samo da zahvalim izvođaču radova koji je uspio da riješi nešto što nisu uspjele mnoge vlasti prije ove, uključujući i Austougarsku i bivšu Jugoslaviju. Ovo je dan za ponos jer smo uspjeli da sve uradimo vlastitim snagama RS", izjavio je Dodik.

On je rekao da je RS u teškoj situaciji uspjela da iskaže svoju sposobnost, najavljujući nove projekte i ističući da će ranije najavljena izgradnja aerodroma u Trebinju biti realizovana.

Inače, ovim projektom, pored tunela Čemerno, duzine 2.109 metara, izgrađen je i tunel Surdup, dužine 196 metara, kao i trasa puta duga 9,4 kilometara. Sanirana su i četiri klizišta sa šipovima od najmanje 50 metara, koliko je orijentaciono i visina stubova sa vijaduktima.

Vlada RS za taj projekat izdvojila je 72 miliona maraka, ali su radovi, zbog nepredviđenih problema odnosno zahtjevnog terena,  imali oko 15 miliona dodatnih troškova, koje je snosio izvođač radova, kompanija "Integral inženjering".

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, naglasio je da je puštanjem u saobraćaj dionice na prevoju Čemerno obezbijeđena normalna komunikacija između sjevera i juga RS, ali je i Srbija dobila najkraći put prema južnom dijelu Jadranskog mora.

"Danas kada mnogi obilježavaju pobjede, mi obilježavamo radnu pobjedu", istakao je Čubrilović, koji je naglasio da je tunel Čemerno najduži tunel u BiH.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koja je Nedeljku Kneževiću, direktoru "Puteva RS", predala upotrebnu dozvolu za dionicu Čemerno, kazala je da je ovim projektom put između Foče i Gacka skraćen za blizu deset kilometara.

Knežević je rekao da je klizište Čemerno trajno riješeno, ističući da je riječ o izuzetno zahtjevnom građevinskom poduhvatu, te dodajući da je tunel izgrađen po evropskim i svjetskim standardima.

Slobodan Stanković, direktor kompanije "Integral inženjering", naglasio je da su radnici "Integrala", među kojima brojni doktori nauka i inženjeri, napravili veoma dobar put. Nažalost, kako je on istakao, dvojica radnika izgubila su život na ovoj dionici, a minutom ćutnje njima je juče iskazana počast.

Vladika Grigorije je rekao da ova saobraćajnica predstavlja put života, te da čini vezu sa "nama milom Srbijom".

"Ovog puta ne bi bilo da nije našeg predsjednika", rekao je vladika Grigorije.

Kusturica je rekao da se ovih dana pitao "dokle ćeš ti, Mile, više", pojašnjavajući da je predsjednik RS zaslužan za gradnju "mostova, gradova, čuda neviđenih".

Radenko Davidović iz Gacka kazao je da je ovim projektom otvoren izlaz u svijet te da jedva čeka da obiđe dionicu, pošto je dosad na putu od Gacka do Foče bilo jako otežano kretanje.

Inače, stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova izvršio je Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke, a otvaranju dionice su, između ostalih, prisustvovali i proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, ministri u Vladi RS, predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH, načelnici hercegovačkih opština i mnogi drugi.

Brojke

9,45 kilometara duga trasa izgrađena u sklopu ovog projekta

2.109 metara dužina tunela Čemerno

196 metara dužina tunela Surdup

4 klizišta sa šipovima sanirana

Fakti

- Ovo je jedan od pojedinačno najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji RS.

-  Ovim projektom RS je dobila najkraću vezu između sjevera i juga.

- Velika korist je i za susjedne države koje koriste vezu sa Jadranskim morem.

- Projekat je bio prilika za domaće stručnjake da pokažu svoje umijeće.

Vezane vijesti:

Dodik otvorio put preko prevoja Čemerno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije