Društvo

Otvoren centar "Ruski mir" u Banjaluci

Otvoren centar  "Ruski mir" u Banjaluci
Otvoren centar "Ruski mir" u Banjaluci

BANJALUKA - Presijecanjem svečane vrpce danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci otvoren Centar Ruske fondacije "Ruski mir", čiji je cilj promovisanje ruskog jezika i ruske kulture.

Centar su otvorili Milorad Dodik, predsjednik RS, Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka RS, i Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u BiH, dok su prisutni bili ministri Vlade RS, Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, predsjednik Skupštine Banjaluke, predstavnici Biblioteke, diplomate akreditovane u Banjaluci i brojni građani.

Vasilij Nikolović Istratov, prvi zamjenik direktora Fondacije, je rekao da je banjalučki centar 87. u 41 zemlji, koliko ih postoji, te da je Fondacija osnovana odlukom Vladimira Putina, predsjednika Rusije 2007. godine.

"Velika mi je čast da otvorim Centar čiji je cilj da daje podršku izučavanju ruskog jezika i ruske kulture u inostranstvu. Osnivanje Centra u Banjaluci je išlo malo sporije, pripreme su trajale tri godine, ali nam je za otvaranje trebalo samo tri do četiri mjeseca", rekao je Istratov.

Bocan-Harčenko je rekao da je ovaj događaj veoma važan za dalje unapređenje odnosa između Rusije i RS.

Ispunjena jedna od ključnih tačaka sporazuma o saradnji predsjednika Rusije i predsjednika RS, kazao Bocan-Harčenko

"Ovo nije kraj, projekat Rusije se ne završava ovim. Zadovoljan sam da je ispunjena jedna od ključnih tačaka sporazuma o saradnji predsjednika Rusije i predsjednika RS u kojem je poklonjena velika pažnja kulturi. Smatram da je ovo pravo mjesto za ruski centar i vjerujem da je ovo centar koji će uskoro biti na prvom mjestu", rekao je Bocan-Harčenko.

Objasnio je da se na ovim prostorima poklanja velika pažnja Rusiji, dijelom zbog zajedničke tradiciji i istorije, a dijelom zbog, kako je rekao, sve boljih ekonomskih odnosa.

Dodik je istakao da otvaranje Centra svjedoči najboljoj saradnji koju RS ima sa Rusijom i da se ona odvija i na kulturnom, obrazovnom, privrednom i političkom planu. Rekao je da će već 20. septembra biti u Sočiju na potpisivanju memoranduma o izgradnji kraka "Južni tok" kroz RS.

"Rusija je putem svojih preduzeća ovdje jedan od najvećih investitora i mi smo ponosni na to i nastavićemo to da radimo. Mnogi od nas u vrijeme bivše zemlje smo učili ruski jezik i preko njega i rusku kulturu. Mislim da je vrijeme da se to vrati u obrazovni program Republike Srpske i na tome ćemo raditi sa ljudima u Rusiji koji su zaduženi za to", istakao je Dodik.

Milorad Dodik, predsjednik RS, u Sočiju 20. septembra potpisuje ugovor o izgradnji "Južnog toka" kroz RS

Dodik je naveo da sve veće jačanje Rusije u ekonomskom smislu znači da RS treba da ima što više ljudi koji poznaju ruski sistem, ekonomiju i ruske zakone i istakao da ovakvi kulutrni projekti i ekonomska saradnja čine dobro i za Rusku Federaciju i RS.

Ruski centar je otvoren na prostoru nekadašnje dječje biblioteke koja je premještena na drugu lokaciju. Na prvom spratu biblioteke je u saradnji sa ruskom ambasadom otvorena izložba povodom godišnjice Borodinske bitke, koja se odigrala kod Borodina 7. septembra 1812. godine između Napoleona i carske Rusije, u kojoj je učestvovalo oko 300.000 vojnika, a poginulo 70.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije