Društvo

Otvorena 23. Evropska smotra srpskog folklora

Otvorena 23. Evropska smotra srpskog folklora
Foto: N.N. | Otvorena 23. Evropska smotra srpskog folklora

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević otvorio je danas u Banjaluci 23. Evropsku smotru srpskih folklora dijaspore i Srba iz regiona "Banjaluka 2018", koja će u naredna dva dana biti održana u ovom gradu.

Malešević je naveo da je ova smotra ujedno i prilika da kulturno–umjetnička društva iz Srpske, ali i ona iz dijaspore, predstave dio srpskog kulturnog nasljeđa zajedno sa onim što je iznjedrila srpska folklorna baština.


"Čuvajući i njegujući tradiciju i običaje, kulturno-umjetnička društva su svojevrsni čuvari kulturnog nasljeđa. Uvjeren sam da će nam kulturno-umjetnička društva dočarati naše najljepše običaje i izuzetnim nošnjama i koreografijama učiniti ovu smotru nezaboravnom", rekao je Malešević na otvaranju.

On je istakao da je ova smotra ujedno i odličan način na se promoviše izvornost i posebnost nematerijalne kulturne baštine i da se sa tim bogatsvom upoznaju mlade generacije koje odrastaju u Srpskoj, ali i rasejanju.

"Osim razmjene iskustava, od posebne važnosti su uspostavljene veze među umjetnicima na ovakvim kulturnim okupljanjima, bilo da su profesionalne ili prijateljske", dodao je Malešević.

Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju sa dijasporom Vlade Srbije istakao je da je ovo najznačajnija manifestacija u srpskoj dijaspori koju ova uprava podržava, dodajući da kulurno-umjetnička društva ulažu veliki trud i rad s ciljem očuvanja srpske tradicije.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja iz NJemačke, koje je zajedno sa KUD-om "Piskavica" iz Piskavice organizator ovogodišnje manifestacije Danilo Đokić, rekao je da je ovo do sada najmasovnija smotra na kojoj učestvuje 65 ansambala.

Na ovoj smotri učestvuje oko 4.000 članova iz 14 evropskih zemalja, a na ovogodišnjoj smotri u okviru revijalnog programa nastupaju i srpski
folkloraši iz Viskonsina i Milvokija, u SAD.

Na otvaranju ove manifestacije, uz mnogoborojne građane i ministra Maleševića prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, te ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije