Društvo

Otvorena izložba zaostavštine patrijarha Pavla

Otvorena izložba zaostavštine patrijarha Pavla
Otvorena izložba zaostavštine patrijarha Pavla

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske večeras je otvorena izložba "Svedočim, samo...", povodom 100 godina od rođenja i pet godina od smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, na kojoj su izložene fotografije iz njegovog života i predmeti koje je svakodnevno koristio.

Izložba, koja je prvobitno bila postavljena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, podijeljena je u tri cjeline, koje blaženopočivšeg patrijarha Pavla prikazuju kroz svjetovni period, monaški i period u kojem je bio na čelu SPC.

Otvarajući izložbu, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da se ova manifestacija razlikuje od svih drugih u Republici Srpskoj, jer je posvećena velikanu srpske duhovnosti i sabornosti.

"Ono što ćemo vidjeti je skromno, ali duboko duhovno i ljudsko. I naša akademija u svojoj misiji ima mnogo elemenata izraženih na izložbi, zbog čega je i prihvatila njeno organizovanje u Banjaluci", istakao je Kuzmanović.

Naglasio je da su patrijarhove poruke o istrajavanju na ljudskosti prema svim ljudima bile jače od svih svjetskih konvencija i deklaracija o ljudskim pravima.

"Kada se pogleda biografija blaženopočivšeg patrijarha Pavla, može se vidjeti da se bavio ne samo religijskim, već i naučnim i umjetničkim pogledom na svijet", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, danas su više nego ikada potrebne riječi pokojnog patrijarha, jer je svijet pun protivrječnosti, mržnje i nasilja i nalazi se pred "Rubikonom novog rata".

Episkop bihaćko–petrovački Atanasije rekao je da je najveća vrijednost blaženopočivšeg patrijarha Pavla bila u tome što je sebe ispunio Bogom, zbog čega je bio duhovni energent koji je ovaj svijet grijao dobrotom i ljubavlju.

"Ponovni susret sa patrijarhom Pavlom je važan radi našeg vlastitog odnosa prema životu. On nije samo naš učitelj, već i naš pastir, spoj čovječanskog i božanskog", poručio je vladika Atanasije.

On je dodao da se patrijarh Pavle uspješno nosio sa najvećim teškoćama svog naroda u vremenu u kojem je taj narod bio napadnut najvećim iskušenjima, spolja i iznutra.

"Patrijarh Pavle je bio najveći putnik našeg vremena, mnogo je značilo putovati s njim, i ne samo čitati o čovjeku Božijem, već i gledati čovjeka Božijeg kako razgovara s Bogom", rekao je episkop Atanasije.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio znak po milosti Božjoj i kao čovjek dao primjer svega onog što čovjeka treba da krasi.

Direktor Muzeja SPC Vladimir Radovanović rekao je da je do izložbe došlo zbog želje posjetilaca da vide neke predmete koje je pokojni patrijarh koristio u svakodnevnom životu.

"Njegov život je izazvao interesovanje, a ova izložba je posljedica toga i želje naroda da se upozna sa ličnošću koja nas sve spaja", dodao je Radovanović.

Na izložbi su, između ostalog, šivaća mašina na kojoj je patrijarh sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprstni krstovi, mantije kaputi i manje poznate fotografije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, episkop slavonski Јovan, članovi ANURS-a, predstavnici Eparhije banjalučke, te predstavnici kulturnog, vjerskog i naučnog života.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije