Društvo

Pacijenti nalaze dobijaju mejlom

Pacijenti nalaze dobijaju mejlom
Pacijenti nalaze dobijaju mejlom

BANJALUKA - Sve nalaze koje izdaje Institut za javno zdravstvo RS pacijenti širom RS mogu dobiti na mejl adresu, što je posebno dobro za one koji nisu iz Banjaluke pa neće morati na dodatni put.

Mnogi pacijenti dosad nisu bili upoznati s ovom opcijom, a kako saznajemo ovaj vidi dostavljanja nalaza i e-komunikacije biće prošireni na širi zdravstveni sistem u RS.

Dejan T. iz Kotor Varoša kazao je da se prijatno iznenadio kada ga je zdravstveni radnik Instituta, nakon što je predao uzorak za bris grla, pitao da li želi da mu nalaz pošalju mejlom.

"Znam da sam dosad kad god smo radili briseve morali dolaziti po taj nalaz. Ovo je stvarno jedna od pozitivnijih stvari za koje sam čuo da su uveli, a da je građanima korisna", kaže Dejan.

Miodrag Marjanović, direktor Instituta, kazao je da je mikrobiološka laboratorija Instituta još od oktobra prošle godine počela izdavati nalaze pacijentima i putem mejla.

"Ukoliko to žele, pacijenti mogu dobiti nalaze elektronskim putem, znači ne moraju dolaziti lično. Ovo je naišlo na veliko odobravanje naših klijenata i ovakvih zahtjeva je svakim danom sve više", naveo je Marjanović.

On je pojasnio i da domovi zdravlja koji dostavljaju uzorke na analizu u Institut na isti način mogu dobijati nalaze.

"Što se tiče uzoraka koje nam donose domovi zdravlja na analize, ukoliko nam pismeno dostave mejl, i te nalaze možemo dostaviti na isti način", naglasio je Marjanović.

Digitalizacija u zdravstvenom sistemu RS počela je još prije pet godina, kada su domovi zdravlja započeli s projektom informatizacije, pa su ljekari sve nalaze koji se rade u okviru doma zdravlja i to laboratorijske analize, rendgenske snimke, ultrazvuk ili uputnice automatski imali u elektronskoj formi na svom računaru i pacijenti više nisu morali nositi uputnice i nalaze na papiru.

Vladimir Bibić, direktor Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" iz Kotor Varoša, kazao je da su oni već uvezali Hitnu službu s Univerzitetskim kliničkim centrom RS tako da se istorija bolesti pacijenta iz Kotor Varoša, koji je pregledan u njihovoj Hitnoj službi, može vidjeti u UKC-u.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS kažu da imaju u potpunosti izgrađenu  IT infrastrukturu i s odličnim rezultatima u svakodnevnom radu  implementiraju klinički informacioni sistem (KIS).

"Imamo sve preduslove za elektronsko povezivanje sa drugim zdravstvenim ustanovama, što i činimo sa Zavodom za ortopediju, fizikalnu medicinu i  rehabilitaciju 'Dr Miroslav Zotović'", kažu iz UKC.

Naveli su da njihovi pacijenti imaju mogućnost da nalaze dobiju i putem pošte.

"Tehnički gledano, imamo sve predispozicije, počevši od infrastukture, da i pacijentima elektronskim putem šaljemo nalaze. Međutim, za tako nešto nemamo zakonsku osnovu, jer u Zakonu o zaštiti ličnih podataka ta oblast nije jasno definisana, a i postoji bojazan da je nivo sigurnosti podataka kada se šalju e-poštom manji", naveli su iz UKC RS.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je saopšteno da je u planu da Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) u RS u zdravstvenim ustanovama bude uveden do kraja ove godine.

"Uvođenjem IZIS-a, što je jedan od najznačajnijih projekata u zdravstvu RS, prije svega, poboljšaće se zdravstvena kontrola pacijenata, efikasnije će se upravljati sistemom zdravstvene zaštite, poboljšaće se dostupnost usluga zdravstvene zaštite, smanjiće se određeni troškovi", istakli su u Fondu.

Kako navode u ovoj instituciji, kada je riječ o uštedama, one su već sada izvjesne i to ne samo uvođenjem elektronskih zdravstvenih knjižica, već i uvođenjem elektronskog zdravstvenog kartona, elektronskih uputnica, recepata, što je u planu provođenjem ovog projekta.

U Fondu su kazali da je u toku izrada tenderske dokumentacije za pokretanje  javne nabavke za isporuku IZIS-a.

       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije