Društvo

Pacijenti u Kantonu Sarajevo odahnuli, stigli reagensi

Pacijenti u Kantonu Sarajevo odahnuli, stigli reagensi
Foto: Nedžad Uglješa | Pacijenti u Kantonu Sarajevo odahnuli, stigli reagensi

SARAJEVO - Laboratorije u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo od danas su, nakon dva i po mjeseca, snabdjevene reagensima za potrebe osnovne laboratorijske analize - krvi i urina.

Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo, rekao je za "Nezavisne" da se nada kako se ovakva situacija više nikada neće desiti i da je odgovornost na Zavodu za zdravstveno osiguranje (ZZO) KS.

"Zavod treba da odgovori na potrebe na terenu. Jasno je da su reagensi skupi, radimo samo potrebne nalaze i oni treba finansijski da odgovore tim potrebama", naglasio je Šarkić i dodao da potrebe koje iskaže njihova laboratorijska služba, u smislu broja usluga, ne prati Zavod, koji je blagajnik i finansijer Doma zdravlja.

Na upit "Nezavisnih" kolika je finansijska tranša za Dom zdravlja, Šarkić poručuje da pitamo Zavod, iz kojeg "Nezavisne" juče nisu dobile odgovor, ali smo nezvanično saznali da je budžet za ove namjene smanjen sa 1,8 miliona KM na 1,2 miliona.

U protekla dva i po mjeseca pacijenti su zbog nedostatka reagenasa određene analize morali raditi u privatnim ustanovama. Kako saznajemo, povrat sredstava moguć je putem ZZO, ali procedura je duga, papirologija dupla i nema garancije da će pacijent dobiti povrat jer, bez obzira na to što je uputnicu izdao njegov ljekar, ljekari ZZO daju mišljenje da li je bilo potrebe da se rade te analize.

Prema riječima pacijenata s kojima smo razgovarali, na potvrdu se čeka dugo. Iz ZZO kažu da je za refundiranje sredstava potrebno popuniti zahtjev za povrat sredstava, originalni fiskalni račun sa specifikacijama gdje se vidi koje analize su rađene, uputnica iz javne zdravstvene ustanove o potrebi obavljanja predmetne analize, potvrda doma zdravlja da se predmetna analiza ne radi u njihovoj ustanovi kao i razlog nemogućnosti obavljanja iste.

Međutim, Sanela Mališić iz Sarajeva kaže da sve to nije garancija da će vam Zavod vratiti novac koji ste dali za privatnu analizu, jer su, kako je rekla, njoj tražili CIPS-ovu prijavu nakon svih dokumenata koje je izvadila.

"Na kraju sam odustala", kaže Mališićeva.

Sarajlija Edin Hodžić kaže da je privatno morao da uradi CRP i analizu urina za dijete, te da je to činio nekoliko puta jer mjesecima nije bilo reagenasa.

"To je sramotno. Plaćamo zdravstvo, htjeli ne htjeli, duplo, jer kad se razbolimo, ne možemo ni osnovne analize uraditi", kaže Hodžić.

U privatnim ustanovama cijene analize urina kreću se od pet KM, CRP-a od 10 KM, transaminaze od šest KM, a mineralogram od 20 KM.

Edin Forto, premijer KS, i Amela Šehić, resorna ministrica u KS, juče nisu odgovorili na upit "Nezavisnih" zbog čega je KS tako dugo bio bez reagenasa za osnovne laboratorijske analize.

Cijene u privatnim ustanovama

5 KM urin

10 KM CRP

6 KM transaminaze

20 KM mineralogram

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije