Društvo

Padavine, na planinama i snijeg, temperatura do 15 stepeni

Padavine, na planinama i snijeg, temperatura do 15 stepeni
Padavine, na planinama i snijeg, temperatura do 15 stepeni

BANJALUKA - Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje sa zapada će usloviti padavine u cijeloj zemlji. Na planinama će padati snijeg, a u nizinama kiša.

Više padavina se očekuje u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i u Krajini, od 15 do 30 litara po metru kvadratnom. U ostalim područjima očekivana količina padavina je od 2 do 10 litara po metru kvadratnom. Poslije podne pad temperature zraka će usloviti postepen prelazak kiše u snijeg ili susnježicu u Bosni i u nizinama.

Snijeg se očekuje prvo u Krajini, a u noći na petak i u većem dijelu Bosne. Vjetar umjerene jačine sa jakim udarima, istočnog i jugoistočnog smjera. Krajem dana vjetar u skretanju na sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 11°C, na sjeveroistoku Bosne do 15°C.

U petak u Hercegovini prije podne oblačno vrijeme, u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. U većem dijelu Bosne će padati snijeg ili susnježica uglavnom prije podne. Od jutarnjih sati prestanak padavina prvo u Krajini i postepeno prema istočnim područjima. Poslije podne bez padavina. Vjetar umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Poslije podne vjetar u skretanju na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 7°C, na jugu od 7 do 11°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini novo naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu. Prije podne slaba kiša u Hercegovini. Poslije podne jačanje padavina sa zapada i njihov postepen prelazak u noći prema istoku zemlje. Vjetrovito veći dio dana. Očekuje se jako jugo sa olujnim udarima, koje će u noći na nedjelju oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 15°C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije