Društvo

Patrijarh Irinej: Vaskrs je početak i temelj našeg vaskrsenja

Patrijarh Irinej: Vaskrs je početak i temelj našeg vaskrsenja
Patrijarh Irinej: Vaskrs je početak i temelj našeg vaskrsenja

BEOGRAD - Tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", patrijarh Irinej sa arhijerejima čestitao je predstojeće vaskršnje praznike uz poruku da nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našeg vaskrsenja.

"Ovim pozdravom, obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame", navodi se u Vaskršnjoj poslanici patrijarha Irineja.

Patrijarh je pozvao vjernike da se pomole da se "mir vrati svuda odakle je proteran", na prvom mjestu u naša srca i u naše domove.

"Čuvajmo svetinju hrišćanskoga braka, jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice", poruka je patrijarha.

Najdublja čežnja čovjekova je, kako se navodi, čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom.

"No, istinska sloboda čovekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti - svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnjom za njom ili prosto privid slobode", navodi se u Poslanici.

Patrijarh i arhijereji pozvali su sveštenstvo i vjernike sa svih kontinenata da se zajedno raduju vaskrsenju Hristovom, koje nas, kako kažu, poziva da čuvamo jedinstvo Crkve, te da u ljubavi i slozi jedni sa drugima čuvamo "jedinstvo Duha svezom mira" i da nikada svoje zemaljske interese ne stavljamo iznad interesa Crkve i sveopšteg dobra našeg naroda.

"Neka muka i teskoba naših dana uzmakne pred svetlošću i radošću vaskrsenja Hristovog! I nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našega vaskrsenja", navodi se u Poslanici u kojoj se vjernici pozivaju "da zagrle jedni druge i sva stvorenja, te da zapjevaju svetu pjesmu vječnog života i svjetlosti".

Očevidno je, dodaje se, da se vaskrsenje Hristovo javlja i pokazuje ne samo kao pobjeda nad smrću i prolaznošću, nego i kao otkrivenje punoće Božanskog promisla o svijetu i čovjeku.

Poruka Vaskršnje poslanice je i da u svjetlosti Hristovog vaskrsenja - svako začeće, rođenje, i svako ljudsko biće ima većni smisao, predstavlja rađanje za vječnost, kao i našu većnu ljudsku odgovornost za njega.

Ukazuje se i da danas, kao i oduvijek, samoljublje i samoživost prijete da unište značaj ove i ovakve nesebične samožrtvene Hristove ljubavi, na čijem plamenu se griju sva bića i sva stvorenja.

Pozdravljajući majke, one koji stradaju i pate, prognane, sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici, trudbenike i radnike, putnike po suvom, moru i vazduhu, učene i neuke i sve one koji tragaju za većnim smislom i tajnom života, bolesne i napaćene i sve ljude, patrijarh je u Vaskršnjoj poslanici počeo da ovaj Vaskrs svima donese vjeru, nadu, ljubav i vječni život, a odnose tugu i smrt.

"Pozdravljajući vas, braćo i sestre, najradosnijim vaskršnjim pozdravom, pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima, stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio sam Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše dece - najvećeg blaga, zbog kojih živimo i radimo", navodi se, između ostalog, u Vaskršnjoj poslanici patrijarha srpskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije