Društvo

Patrole i radari sačuvali živote

Patrole i radari sačuvali živote
Foto: N.N. | Patrole i radari sačuvali živote

DOBOJ - Pojačano prisustvo policijskih patrola na kritičnim tačkama, upotreba radarskog sistema, ali i saradnja policije sa drugim institucijama smanjili su broj saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalima u posljednjih deset godina na području koje pokriva Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Doboj.

Ta stanica, koja u sklopu Policijske uprave Doboj pokriva područje Doboja i Stanara, kao najcrnju pamti 2009. godinu kada su poginule 23 osobe, dok je prošle godine sedam osoba izgubilo život na putevima.

"Tokom 2007, 2008. i 2009. dolazilo je često do saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama na regionalnom putu Rudanka - Stanari, na dionici Grabovica - Ljeskove Vode, gdje je podizanjem zaštitinih ograda, što su obavili 'Putevi RS', smanjen broj nezgoda s posljedicama po lica", kaže za "Nezavisne" Jugoslav Stevanović, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj.

On navodi da je na području koje operativno pokrivaju najfrekventnija saobraćajnica magistralni put M17, kojim se u toku 24 časa kreće od 12.000 do 18.000 vozila, pa se često na ovom putu mogu vidjeti patrole.

"Nije nam prevashodni cilj da naplatimo kaznu, nego da postavljanje naših patrola na nekim kritičnim tačkama djeluje preventivno. Područje Bare, Gavrići, prilazi gdje se i do nekoliko puta povećava broj vozila u odnosu na druge dionice su nam u proteklim godinama bili crne tačke, što smo postavljanjem patrola otklonili", kazao je Stevanović, te dodao da je prekoračenje brzine jedan od najčešćih uzroka udesa sa smrtno stradalima.

Uvođenje radarskih sistema tokom 2016. je natjeralo vozače da na putevima smanje gas, a time je smanjen i broj prekršaja u saobraćaju, kažu u PS BS Doboj, jer da ne bi platili kaznu vozači voze opreznije.

"Prvih nekoliko mjeseci korištenja dual radar bilježio je po 400 prekršaja za osam sati, a sada već za osam sati na tim kritičnim dionicama mi zabilježimo 20 do 30 prekršaja", rekao je prvi dobojski saobraćajac.

Poboljšanju stanja bezbjednosti u saobraćaju u narednim godinama doprinijeće i stacionarni radari, odnosno kamere koje će bilježiti sva dešavanja na putevima, ali i saradnja s Upravom policije, odnosno Jedinicom za saobraćaj, koja prati stanje u cijeloj RS u kojoj je intenzitet saobraćaja u toku godine različit.

"Kod nas, s obzirom na to da je M17 najfrekventnija dionica koja dijelom vodi prema autoputu Zenica - Sarajevo i dalje prema Mostaru i Crnogorskom primorju, najveća frekvencija vozila je u ljetnim mjesecima", navodi Stevanović, te dodaje da na gradskim ulicama, na kojima su u proteklih deset godina smrtno stradale tri osobe, najviše vozila ima tokom pazarnih dana, odnosno ponedjeljkom i petkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije