Društvo

Pčelar Haris Redžić: Vazduh iz košnica kao lijek

Pčelar Haris Redžić: Vazduh iz košnica kao lijek
Foto: N.N. | Pčelar Haris Redžić: Vazduh iz košnica kao lijek

SANSKI MOST - Pčelar Haris Redžić izgradio je na svom porodičnom imanju u selu Čaplje, desetak kilometara od Sanskog Mosta, prvu api komoru na području Unsko-sanskog kantona i ona će uskoro biti stavljena u funkciju.

Redžić kaže kako se radi o inovativnoj tehnici koja, u posljednje vrijeme, u svijetu nalazi sve veću primjenu.

"Api komora je u stvari inhalacija zrakom iz košnice i služi za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja. Posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odlične rezultate postiže i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada api komore je da se košnice nalaze u ograničenom prostoru, gdje se, upotrebom inhalatora, udiše ljekoviti zrak direktno iz košnice, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela", kazao je Redžić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja eksperimentalna primjena api komore dala je odlične rezultate.

"Vjerujte, potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate. Dovoljno je da uđete u drvenu kućicu i udišete vazduh iz košnica, u kojima je više od 50.000 pčela", kaže ovaj sanski pčelar.

Inače, ovaj sanski pčelar se pčelarstvom bavi već punih 20 godina, a u posljednjih nekoliko godina posebno se specijalizirao za proizvodnju matične mliječi i drugih pčelinjih preparata koji se koriste u prevenciji i liječenju različitih vrsta bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije