Društvo

Penzioneri u FBiH protiv kredita, ali i kašnjenja u isplati

Penzioneri u FBiH protiv kredita, ali i kašnjenja u isplati
Penzioneri u FBiH protiv kredita, ali i kašnjenja u isplati

SARAJEVO - Penzioneri u Federaciji BiH ne žele da Vlada FBiH Parlamentu predloži zakon po kojem bi se mijenjao Statut penzionog fonda. Naime, novim statutom, kako je "Nezavisnim" rekao Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, federalni Zavod za PIO/MIO mogao bi se kreditno zadužiti, što do sada nije bilo moguće.

"Mi smo u četvrtak imali sastanak u Mostaru i donijeli smo jednoglasnu odluku da ne želimo da se mijenja Statut PIO, jer bi omogućavanje zaduženja ove institucije dodatno ugrozilo penzionere" kazao je Rapa.

On je dodao da bi svi problemi penzionera bili riješeni kada bi najveći dužnici, "Željeznice FBiH" i rudnici u FBiH, vratili svoj dug penzionom fondu.

"Tada bi PIO mogao da poveća penzije za 45 posto i riješi sve svoje probleme", kazao je Rapa.

On je komentarisao i odluku Vlade FBiH da neće donositi nove odluke o zaduživanju kod komercijalnih banaka da bi se isplatile penzije, kazavši da je Vlada s penzionerima potpisala sporazum da će od narednog mjeseca do petog u mjesecu biti isplaćivane penzije u FBiH.

"Mi nećemo dozvoliti kašnjenja. Ne ulazimo u odluke Vlade da neće da se zadužuje, ali zna se šta bi se desilo da penzije počnu kasniti. Penzioneri bi izašli na ulice", kazao je Rapa.

Vlada FBiH odlučila je da neće praviti nova zaduženja kada je u pitanju isplata penzija u Federaciji BiH, te da će isplate penzionerima biti rješavane u sklopu rebalansa budžeta.

Fadil Novalić, federalni premijer, ističe da se radi o 21 milionu KM koji, kako je rekao, ne bi bili potrebni da je realizovan kredit sa MMF-om.

Vlada Federacije BiH je, inače, na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Finansijskog plana Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje i za 2015. godinu, saopštili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je Upravni odbor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje donio izmjene Finansijskog plana za 2015. godinu, na koji je Ministarstvo finansija FBiH dalo saglasnost kako bi bila osigurana dodatna nedostajuća sredstva od 21.373.174 KM.

Rapa ističe da će ovaj 21 milion riješiti problem.

Amel Lizde, portparol PIO FBiH, kazao je da zna za odluku Vlade FBiH da se ne zadužuje za penzije, ali da je Vlada, takođe, potpisala ugovor sa Udruženjem penzionera FBiH o tome da neće biti kašnjenja u isplati penzija, te da vjeruje kako će ugovor biti ispoštovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije