Društvo

Penzioneri vape za pristojnim životom

Penzioneri vape za  pristojnim životom
Penzioneri vape za pristojnim životom

SARAJEVO, BANJALUKA - Najstarija populacija danas živi u najvećem siromaštvu. Nekada smo stvarali, izdvajalo se iz naših plata, a danas, kada smo došli na stare grane i kada bi trebalo da imamo bar pristojan život, mi to nemamo. To nas najviše boli.

Ovim riječima je danas  povodom Međunarodnog dana starih lica, koji je obilježen i u BiH, položaj ove populacije opisala Vesna Grgić, zamjenik predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH.

Grgićeva, kao i većina ostalih pripadnika treće životne dobi, podsjeća da ih, dok su radili, niko nije pitao da li su saglasni da se od njihovih primanja odvaja za stambenu izgradnju, podizanje sportskih centara i slično.

"Odmah nam se odbijalo od plata, a danas dosta penzionera nema ni ono osnovno - krov nad glavom. Boli ih to što ne mogu ni pristojno živjeti. Ova populacija ne živi nikako. Uzmite samo da je najniža mirovina 326 maraka. Šta time mogu kupiti? Šta će za zimnicu, šta će za ogrev i da li će uopšte platiti režije", pita se Grgićeva.

Dramatične vapaje iznosi i većina ostalih starih u BiH, pa tako Gavro Babić, penzioner iz Banjaluke, koji je svoj čitav radni vijek proveo u "Čajavcu", kaže da on i njegovi poznanici, čiji je jedini izvor prihoda penzija, jedva preživljavaju.

"Mi smo totalno zanemareni, o penzionerima niko ne vodi brigu. Za 40 godina rada dali su mi 320 KM penzije. S tim iznosom ja sada jedva preživljavam. Ono što je još gore, jeste to da je većina penzionera koje ja poznajem u takvoj situaciji", kaže Babić, te dodaje da ima osjećaj da država "jedva čeka kada će njihov biološki sat prestati da kuca, pa da ih mogu skinuti sa spiska za penzije".

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, i Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, saglasili su se da je potrebno raditi na poboljšanju uslova života najstarije populacije, te djelovati u skladu s realnim mogućnostima da bi se zadržala stabilnost i funkcionisanje cjelokupnog penzijskog sistema.

Cvijanovićeva je juče, tokom susreta s Rakuljem, rekla da je obezbijeđena redovnost isplata penzija i da će takva praksa biti nastavljena i u narednom periodu. Ona je naglasila da Vlada RS posvećuje veliku pažnju oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

Inače, nizom aktivnosti u više bh. gradova obilježen je Međunarodni dan starih. Starci koji su smješteni u Domu za starija lica Banjaluka juče su na Trgu Krajine u ovom gradu izložili svoje ručne radove - priglavke, razne vrste radova dobijenih heklanjem i druge suvenire.

Za njih, ali i ostale banjalučke penzionere, rukovodstvo ove ustanove organizovalo je besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

"Svake godine, sada već tradicionalno 1. oktobra, za Međunarodni dan starih lica, okupljamo se na Trgu Krajine, družimo se... Korisnici Doma za starija lica prezentuju svoje radove, uvijek imamo i besplatno mjerenje šećera u krvi i pritiska", rekao je Predrag Dragičević, socijalni radnik u Domu za starija lica Banjaluka.

U tom domu smještena je i penzionerka Stoja Trivunović, koja je godinama živjela sama u stanu i to joj je, prisjeća se, bilo teško iskustvo.

"Režije su velike, troškovi života takođe, a penzije male i čovjek vrlo teško živi. Zbog toga sam i došla u Gerijatrijski centar i sad sam stvarno zadovoljna. Uslovi su odlični, hrana je dobra, a osoblje izuzetno ljubazno. Stvarno se sada ne mogu požaliti ni na šta", navela je ona.

Međutim, mnogi pripadnici treće životne dobi danas žive sami i prepušteni su sebi. Dobar dio njih nema dovoljno novca da izmiri troškove za hranu, stanovanje, komunalije, lijekove i slično.

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih lica, Fond PIO Republike Srpske čestitao je ovaj poseban dan svim licima starije dobi.

FAKTI  

- Međunarodni dan starih osoba proglasila je Generalna skupština UN-a 14. decembra 1990. godine rezolucijom.

- Cilj je da se naglasi značaj obezbjeđivanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

- Proglašenjem ovog dana željelo se uticati na države da starijim članovima obezbijede zadovoljenje njihovih potreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije