Društvo

Pitka voda će poteći entitetskom granicom

Pitka voda će poteći entitetskom granicom
Foto: N.N. | Pitka voda će poteći entitetskom granicom

SANSKI MOST - Općinsko vijeće u Sanskom Mostu dalo je zeleno svjetlo na sporazum o izgradnji vodovodne mreže kojom će se 450 domaćinstava s područja susjedne opštine Oštra Luka, koja se nalazi u Republici Srpskoj, priključiti na gradski vodovod.

Time su stvorene sve potrebne pravne pretpostavke za početak realizacije ovog projekta kojim će pitka voda poteći preko entitetske linije razgraničenja.

Ovim sporazumom lokalne vlasti u Sanskom Mostu su se obavezale da će obezbijediti sredstva za realizaciju projekta na svom području i da će u roku od tri godine od dana dobijanja građevinske dozvole započeti s izgradnjom vodovodne mreže.

Također, opština Oštra Luka se obavezala da će izgraditi neophodnu distributivnu mrežu na svojoj teritoriji i da će u roku od 60 dana od zaključenja ugovora s davaocem usluga preuzeti ugovorenu količinu vode.

Sporazumne strane su saglasne da će cijena isporučene vode biti jednaka cijeni koju plaćaju domaćinstva na području općine Sanski Most.

Podsjećamo,  načelnik Oštre Luke Dragan Stanar uputio je prije nešto više od godinu dana ovakav zahtjev institucijama vlasti u Sanskom Mostu, obrazloživši to činjenicom da ova opština ne raspolaže izvorištima koja bi mogla obezbijediti dovoljne količine vode za sva domaćinstva.

Sem toga, izvorišta s kojih se Oštra Luka snabdijeva pitkom vodom nemaju dovoljnu izdašnost, što stvara velike probleme u ljetnom periodu, a zbog nemogućnosti kontrole kontinuirane ispravnosti njenog kvaliteta često se dovodi u sumnju zdravstvena i higijenska ispravnost takve vode.

U preduzeću "Vodovod i kanalizacija" iz Sanskog Mosta dali su pozitivno mišljenje i potvrdili kako mogu obezbijediti dovoljne količine vode za korisnike u Oštroj Luci.

"Njihov prijedlog je da se priključenje izvrši u Novom Naselju, gdje je linija razgraničenja između dvije opštine i dva entiteta. Na tom mjestu biće postavljen i vodomjer koji će očitavati potrošnju vode, a fakturisanje će se vršiti prema isporučenoj količini vode opštini Oštra Luka", istakla je Desanka Miljević,  predsjedavajuća Općinskog vijeća Sanski Most.

Zvaničnici lokalnih zajednica su se saglasili da je ovo jedan od primjera kako se može uspješno sarađivati i međusobno pomoći bez obzira na to gdje ko živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije