Društvo

Pjesma vratila život u Krajinu

Pjesma vratila  život u Krajinu
Pjesma vratila život u Krajinu

DRVAR - Treći sabor krajiške pjesme, pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, predsjednika RS, održan je u četvrtak veče na platou ispred Radničkog doma u Drvaru, u prisustvu do sada rekordnog broja posjetilaca.

Popularna i nadaleko poznata krajiška ojkača orila se satima drvarskom kotlinom izazivajući ogroman ponos, zadovoljstvo i sreću na licima napaćenog krajiškog naroda, mahom srpskih povratnika, koji se i dalje i pored svih nedaća uzdignute glave bore za opstanak na tom prostoru.

Ova manifestacija, koja polako ali sigurno prerasta u tradicionalnu i čiji je cilj da postane "mala Guča" izvorne krajiške pjesme, okupila je srpske povratnike iz Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, iz opština u RS, ali i ljubitelja ove muzike, većinom raseljenih Krajišnika iz Srbije i zemalja inostranstva.

Svima njima zajednički cilj bio je da se okupe i saberu na ovom saboru, da budu jedinstveni kako u pjesmi, tako i u želji da ostanu na tom prostoru kojeg je vijekovima činilo većinsko srpsko stanovništvo.

Upravo na sabornost i jedinstvo u ovom dijelu FBiH Srbe je pozvao i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je i otvorio ovaj sabor u Drvaru.

"Želim da Sabor krajiške pjesme razgali dušu i ojača vaše uvjerenje da ovdje ima smisla i potrebe da se živi", rekao je Dodik i dodao da on treba da očuva identitet Srba.

Na opšte oduševljenje hiljada posjetilaca rekao je da se neće odustati od održavanja ovog sabora jer je on povod za okupljanje i da se čuje za Drvar i cijeli taj srpski kraj, koji je proživio golgotu i stradao u proteklom Otadžbinskom ratu.

Inicijator ove manifestacije i predsjednik Organizacionog odbora, rođeni Drvarčanin Nikola Špirić, koji je i ministar finansija i trezora BiH, rekao je da se ovaj sabor i dalje treba razvijati i okupljati ljude u Drvaru.

"Ovo je prvi put od povratka Srba u ovaj kraj da je došlo ovoliko ljudi. Napravili smo nešto što narod voli. Deset hiljada ljudi odavde šalje poruku da je ovo i više od pjesme, da ovdje žive ljudi, da imaju svoje potrebe, da trebaju radna mjesta, da imaju svoje slave, veselja, tugovanja", rekao je Špirić. On je dodao da su za organizovanje ovog sabora neizmjerno zahvalni predsjedniku RS Miloradu Dodiku i medijskim pokroviteljima.

"Pozivam sve ljubitelje ovog krajiškog džepa da nas svake godine bude više. Mi smo ove godine nadmašili kapacitete Drvara, nema nijedno mjesto za spavanje u hotelu 'Drvar', što znači da od naredne godine očekujemo prvo kampovanje, a onda da pravimo objekte koji će ugostiti mnoge ljude koji će doći iz Amerike, Australije, cijele Evrope i matice Srbije", kazao je ponosno Špirić. Prema njegovim riječima, srpski narod na ovim prostorima nikad nije živio lako, a sada se živi mnogo teže, ali ga je pozvao na strpljenje.

"Moramo čuvati RS. Ovo je njena zaleđina i dok ovdje žive dobri Srbi i u ovolikom broju - i RS je mirnija", poručio je Špirić iz Drvara.

Sabor krajiške pjesme je blagoslovio episkop bihaćko-petrovački Atanasije, koji je rekao da je on pokazao da srpski narod na ovaj način promoviše ono što je najbolje u njemu i oko njega.

"To je potrebno za naše bitisanje i naš svijetao obraz u vremenu i prostoru", istakao je vladika i ukazao na potrebu podrške opstanka RS, čitavog srpskog bića i prostora na kojem žive.

Inače, na ovoj manifestaciji nastupio je veliki broj pjevačkih grupa i samostalnih izvođača, među kojima su bili "Runolist", "Grmeč", "Janjski sokolovi", "Goci bend", Radmilo Zekić, Goci i Lazo, braća Lekići, Savo i Ljubiša, "Kapi zavičaja", "Lazarevo jato", "Srpska tromeđa", Boba Karanović, Vlatka Karanović, "Krajina", a kao specijalni gosti Ćana, Marinko i Marko Rokvić. Saboru su prisustvovali i načelnici opština Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije