Društvo

Platite dug ili vratite smeće

Platite dug ili vratite smeće
Platite dug ili vratite smeće

BANJALUKA - Komunalna preduzeća iz banjalučke regije, među kojima i gradska "Čistoća", imaju rok da do 20. oktobra izmire 30 odsto dugovanja za odlaganje otpada prema "Dep-otu", preduzeću koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, ili će im kapije deponije ostati zatvorene.

Poručili su to juče iz "Dep-ota", kojem komunalna preduzeća s područja opština Laktaši, Prnjavor, Gradiška, Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo/Skender Vakuf, Srbac i grada Banjaluke duguju 1.895.000 KM.

"Najveći razlog zbog kojeg smo se odlučili na ovakav korak je kredit koji imamo kod Svjetske banke, za koji rata od 240.000 KM pristiže sutra, ali i zbog redovnog poslovanja, odnosno održavanja mašina", kazao je juče Novo Grujić, direktor preduzeća, koji je kazao kako su sva preduzeća upozorenja o obustavi dobila 22. septembra.

Inače, prema podacima "Dep-ota" najveći dužnici su banjalučka "Čistoća", koja duguje 686.693 KM, "Komunalac" iz Laktaša, koji duguje 337.595 KM, kao i "Gradska čistoća" iz Gradiške sa dugom od 176.923 KM te preduzeće "Čistoća i zelenilo" iz Čelinca, koje duguje 144.746 KM.

Aleksandar Bajić, direktor banjalučke "Čistoće", kaže kako im je grad već uplatio određena sredstva i da su ona proslijeđena na račun "Dep-ota".

"Od uplate dugovanja fizičkih i pravnih lica prema nama, zavisi i koliko ćemo mi to dalje rasporediti. Kada oni nama plate, mi servisiramo svoje troškove i prosljeđujemo 'Dep-otu'. Nažalost, dinamika je spora i zbog toga dolazi do kašnjenja u plaćanju ne samo nas nego i kod ostalih preduzeća", kazao nam je on.

Prema Bajićevim riječima, ukoliko bi došlo do prekida deponovanja otpada, najveću štetu pretrpjeli bi građani Banjaluke.

"Mislim da se to neće desiti i da će se iznaći neka sredstva da se to reguliše. Situacija je takva da trpimo i mi i 'Dep-ot', tako da se nadam da ćemo do 20. oktobra sakupiti sredstva da se to ne desi", kazao je Bajić.

Inače, prema podacima ovog preduzeća, stepen naplate potraživanja iznosi tek oko 50 odsto.

U laktaškom preduzeću "Komunalac" kažu kako su saglasni sa dugovanjima koja se stavljaju na teret, te poručuju kako neće moći izmiriti dio duga do predviđenog roka.

"Iskreno se nadamo da 'Dep-ot' neće posegnuti za ovom radikalnom mjerom, jer bi time bilo ugroženo svo stanovništvo i privredni subjekti opštine Laktaši, s obzirom na to da ne postoji drugo mjesto za odlaganje otpada", kaže Željko Stanivuković, direktor preduzeća.

Kako je rekao, u ovoj godini je "Dep-otu" uplaćeno 220.000 KM, što je dovoljno za tekući period, ali je problem u starim dugovanjima.

Da neće biti radikalnih poteza nadaju se i u Kotor Varošu, gdje iz Komunalnog preduzeća "Bobas" poručuju kako će učiniti sve da do prekida deponovanja ne dođe, ali garancije da do toga neće doći juče nisu mogli dati.

"Potrudićemo se da uplatimo novca što više budemo mogli. Sva komunalna preduzeća, pa tako i ovo, su u problemu i bore se kako znaju, a i same opštine nam duguju novac. Mi tri godine vozimo sve veće količine otpada 'Dep-otu' tako da se nadam da će imati razumijevanja, jer prije nekoliko godina otpad iz naše opštine nije ni vožen na regionalnu deponiju", kazao je Milanko Popović, direktor preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije