Društvo

Deceniju čekaju na useljenje u stanove koje su platili

Deceniju čekaju na useljenje u stanove koje su platili
Foto: Ilustracija | Pljušte krivične prijave zbog zgrade "15. maj" u Tuzli: Deceniju čekaju na useljenje u stanove

TUZLA - Grupa građana iz Tuzle podnijela je krivičnu prijavu protiv Gradske uprave Tuzla, Direkcije za izgradnju, te firme "Giprom" jer već deset godina čekaju da se usele u stanove koje su platili.

Stanari očekuju reakciju tužilaštva, jer je zgrada "15. maj" stavljena pod hipoteku.

Godinama traje agonija stanara koji su kupili stanove i poslovne prostore u zgradi "15. maj" u Tuzli u koju je uloženo oko 11 miliona maraka i to u 200 stanova i poslovnih prostora.  Gradnja je počela 2007, trebala biti završena dvije godine kasnije, a Direkcija za izgradnju, firma u vlasništvu grada, te građevinska firma "Giprom" po pola radili su na ovom projektu. Direkcija sada ide u stečaj, te se vlasnici stanova plaše da će zgrada ući u stečajnu masu što bi značilo da gube stanove.

"Giprom" tvrdi da bez uplate od Direkcije ne može nastaviti gradnju, a stanari traže od Kantonalnog tužilaštva, koje već pet godina istražuje neregularnosti Direkcije, da reaguje.

"Napravili smo krivičnu prijavu protiv svih onih koje smatramo odgovornim. Situacija se dodatno zakomplikovala nakon naše desetogodišnje borbe od strane Jasminke Šehić, direktorice Direkcije koja je podnijela zahtjev za pokretanje stečaja u Direkciji. Treći problem je upis hipoteke od strane Poreske uprave i Uprave za indirektno oporezivanje na zemljište pod našom zgradom", pojasnila je stanarka Selveta Avdić.

Stanari su u svojoj prijavili kao krivce naveli sve direktore Direkcije, članove upravnog odbora, gradsko rukovodstvo na čelu sa načelnikom te direktora i vlasnika firme "Giprom" koja je izvodila radove na zgradi.

"Ovaj problem nije mogao prouzročiti jedan čovjek. Ovdje se radi o dubokoj upletenosti vlasti grada i privatnim interesom pojedinaca. Radi se o organizovanom kriminalu koji su nadležni organi bili dužni istražitiđ", rekao je Mirsad Šuvalić, predsjednik UG "15. maj".

Šuvalić je naglasio da je taj stan bio nekima imovina koju su sticali čitav život.

Tuzlanski gradonačenik Jasmin Imamović, kaže da su vlasnici stanova prevareni od investitora. Dodaje da se sastajao sa vlasnicima stanova nekoliko puta, ali da još nisu pronašli rješenje.

"Bar smo imali do sad 50 pokušaja da nađemo rješenje ali da ne prekršimo zakon. Jer se radi o novcu svih građana Tuzle", prokomentarisao je Imamović.

U pojedinim lamelama  stanovi su skoro pa potpuno završeni, u nekim nisu radijatori urađeni, te nedostaju liftovi. Potrebno je još završiti prilaz objektu, priključke na struju, vodu i kanalizaciju, sve što su stanari već platili po principu "ključ u ruke".  S obzirom da nemaju izbora, sami će skupiti novac za novog izvođača i završiti i konačno useliti, te nastaviti sudskim putem tražiti pravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije