Društvo

Po uniformi se radnik poznaje

Po uniformi se radnik poznaje
Po uniformi se radnik poznaje

Da odijelo ne čini čovjeka mnogi kažu da je istina, ali tu izreku ne potvrđuju određena zanimanja, u kojima se upravo po odijelu radnik poznaje.

Zahvaljujući službenim, uniformisanim odijelima, radnici određenih zanimanja izgledaju "kao jedan". Mnoge riječ uniforma vjerovatno asocira na plavu boju, kakva su službena odijela, odnosno uniforme policajaca, vatrogasaca i poštara, ali i na bijele mantile, koji zdravstvene radnike izdvajaju od drugih.

Ono što povezuje, naizgled, nespojiva zanimanja policajca, doktora, vatrogasca i poštara jeste upravo obaveza da nose uniforme, koje stvaraju utisak profesionalizma već na prvi pogled.

Kako bijeli doktorski mantili, tako se i policijske, poštarske ili vatrogasne uniforme nabavljaju na osnovu Pravilnika o uniformi, koji propisuje kvalitet materijala, boju, kroj, trajnost, oblik i druga svojstva uniforme.

Za kupovinu službenih uniformi izdvaja se mnogo novca, jer kvalitet i trajnost odijela, u kojima ovi službenici provode svoje radno vrijeme, moraju da budu odgovarajući. Riječ uniforma je latinskog porijekla, a znači jednaka odjeća, staleška nošnja, odora, službeno odijelo.

Nove uniforme za zdravstvene radnike

Zdravstveni radnici u Kliničkom centru Banjaluka već u narednih mjesec dana počeće dobijati nove uniforme, koje će biti izuzetnog kvaliteta i drugačijeg izgleda.

"Zdravstveni radnici Kliničkog centra u posljednje vrijeme nisu uniformisani ni estetski, niti po propisima. Dakle, nose šarene uniforme, koje nisu jednoobrazne i istog kvaliteta. Zbog toga smo odlučili organizovati nabavku kvalitetnih uniformi za zdravstvene radnike", kaže Mirko Stanetić, v.d. generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka.

Stanetić naglašava da je, uporedo s nabavkom opreme za bolesnike, Klinički centar omogućio i nabavku uniformi za zdravstvene radnike, najprije u operacionim salama.

"Uniforme u operacionim blokovima će biti jednoobrazne, kvalitetne i omogućavaće visoku sterilizaciju i najkvalitetnije pranje, tako da su oni koji rade u operacionom bloku već počeli dobijati uniforme. Ostali zdravstveni radnici, koji rade van operacionog bloka, otprilike za mjesec ili dva će takođe dobiti uniforme, po različitim kategorijama", objašnjava Stanetić.

Na novim uniformama zdravstvenih radnika, koji rade sa bolesnicima, prevladavaće bijela boja, a na uniformama će osoblje Kliničkog centra nositi identifikacione kartice na kojima će pisati njihovo ime i prezime, posao koji rade i kojem odjelu pripadaju.

"I po bojama uniformi tačno ćete znati ko je medicinska sestra, ko je tehnički radnik, a ko doktor, jer svaka od tih kategorija zahtijeva različite tipove uniformi", navodi Stanetić, dodajući da uniforme za zdravstvene radnike u Kliničkom centru nije moguće kupiti bez minimalno 200.000 KM.

Iz Doma zdravlja Banjaluka navode da je trajnost uniforme, koju nose zdravstveni radnici, dvije godine, što je određeno Pravilnikom zaštite na radu.

"U Domu zdravlja upravo ovih dana završavamo postupak javne nabavke svih uniformi, pa samim tim i bijelih mantila. Između nekoliko ponuda različitog kvaliteta izabran je ponuđač koji je, po ocjeni komisije, ponudio najkvalitetnije uniforme", navodi Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka.

Obnova dotrajalih policijskih uniformi

Policijske uniforme se obnavljaju svake godine, tako što se, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, nabavljaju pojedini dijelovi uniformi, kojima je istekao rok trajanja.

Nabavka policijskih uniformi se vrši na osnovu Pravilnika o uniformi i opremi policije, koji propisuje vrstu i sastavne dijelove uniforme i civilnih odijela, boju, trajnost, materijal, te kroj i oblik uniforme.

Pravilnik, takođe, utvrđuje rokove trajanja uniforme i opreme ovlaštenih službenih lica MUP-a.

"S obzirom na to da su Pravilnikom definisane struktura i rokovi trajanja pojedinih dijelova uniforme, nivo sredstava koji se u toku budžetske godine izdvaja za nabavku uniformi zavisi isključivo od isteka roka trajanja pojedinih dijelova uniforme i od nivoa sredstava odabranih za ove namjene", navode u Upravi za materijalno-finansijske i imovinske poslove Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U MUP-u RS, takođe, navode da je u 2007. godini za obnovu uniformi, kada su policajci dobili i nove kožne jakne, utrošeno 2.407.061 KM, te da ovogodišnja izdvajanja za te svrhe nisu dovoljna, jer trajnost pojedinih dijelova policijskih uniformi uskoro ističe.

"U 2008. godini je za ove namjene, usvojenim budžetom, odobreno 874.900 KM, što nije dovoljno za zadovoljenje svih potreba, imajući u vidu istek roka trajanja pojedinih dijelova uniformi", kazali su u MUP-u RS.

Zakon o javnim nabavkama BiH utvrđuje postupke i procedure za izbor dobavljača za svaku isporuku uniformi, a kvalitet pojedinih dijelova policijske uniforme je definisan Pravilnikom o uniformi i opremi policije.

"Prilikom sprovođenja postupka javne nabavke i tenderskom dokumentacijom definiše se kvalitet, koji moraju ispoštovati svi ponuđači koji učestvuju u konkretnom postupku javne nabavke", navode u MUP-u RS.

S izabranim dobavljačem se zaključuje ugovor u kojem se, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, definišu načini rješavanja problema u vezi sa realizacijom ugovora, a samim tim i eventualnih problema koji se mogu odnositi na kvalitet.

S problemom isporuke uniforme, koja nije odgovarala ugovorenom uzorku, krajem prošle godine suočio se MUP Livanjskog kantona, koji je dobavljaču vratio 320 isporučenih uniformi za policijske službenike, jer kvalitet materijala, veličina i boja nisu odgovarali ugovorenom uzorku.

Milan Juranić, načelnik Sektora Uniformisane policije MUP-a LK, kaže da su uniforme policijskih službenika nabavljene po javnom tenderu od "Meteoteksa" iz Kaknja u novembru 2006. godine, te da je ukupna vrijednost ovog posla iznosila oko 70.000 KM.

"MUP Livanjskog kantona raskinuo je ugovor s ovim preduzećem, te su policajci i drugi policijski službenici sve do prošle sedmice, kada su isporučene nove uniforme, morali nositi stare, koje su dobili prije četiri godine i koje su u dobroj mjeri bile pohabane", kaže Juranić, dodajući da je 320 zimskih uniformi u skladu s ugovorom prošle sedmice isporučilo preduzeće "Šot Zenica".

U MUP-u RS navode da je u dosadašnjim nabavkama bilo slučajeva da se manja količina robe isporuči sa određenim nedostacima.

"Takvi problemi su rješavani na način da se roba prepravi i dovede u stanje koje odgovara ugovorenom kvalitetu, a ukoliko to nije moguće, onda se isporučuje nova roba koja je u skladu sa ugovorom", navode u MUP-u RS.

Vatrogasna odijela šivena od kepera

Prilikom posljednje obnove službenih uniformi za banjalučke vatrogasce u julu 2006. godine je nabavljeno 100 kompleta vatrogasnih uniformi šivenih od kepera, za što je Administrativna služba grada Banjaluka izdvojila 42.450 KM.

Trajnost vatrogasnih uniformi, koje veoma lako mogu da budu oštećene prilikom gašenja požara, je dvije godine. 

Vatrogasni savez RS je izradio jedinstven Pravilnik o uniformi i funkcionalnim oznakama vatrogasaca u profesionalnim vatrogasnim jedinicama, dok Administrativna služba grada ima svoj Pravilnik o zaštiti na radu, prema kome je za vatrogasce predviđena zimska i ljetna radna uniforma. 

"Prema Pravilniku o zaštiti na radu uniforme se nabavljaju svake dvije godine, jer je njihova trajnost dvije godine, osim ako se ne oštete u požaru", navodi Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada.

Ukoliko kvalitet uniforme ne odgovara ugovorenom uzorku, onda se neće zaprimiti, nego se u cjelokupnoj količini vraćaju ponuđaču, ali sa ovim problemom se u Vatrogasnom savezu do sada, na sreću, nisu suočavali.

Radne zaštitne uniforme, koje su izrađene od specijalnog materijala, otpornog na visoke temperature, do sada nisu nabavljane, a cijena jednog takvog kompleta, odnosno pantalona i bluze, kreće se od 1.000 evra.

Svake godine košulje za poštare

Nove tamnoplave uniforme nedavno su dobili i poštonoše u preduzeću "Pošte Srpske". Račune za struju i ostalu poštu poštari već raznose u uniformama novog izgleda.

"Od ove godine kompletno je promijenjen dosadašnji izgled uniformi, jer se naše preduzeće vraća nekadašnjem izgledu uniformi, odnosno boja na uniformama. Tako da će poštonoše i ostali radnici koji nose službenu odjeću i obuću biti prepoznatljivi po tamnoplavoj i žutoj boji", objašnjava Branko Lepir, v.d. izvršnog direktora za marketing u preduzeću "Pošte Srpske".

"Pošte Srpske" nabavku uniformi i druge opreme za rad, takođe, vrše prema Pravilniku o službenoj radnoj obući i odjeći.

"Moramo naglasiti da se službena odjeća i obuća nabavljaju u zavisnosti od radnog mjesta radnika, te samog odjevnog predmeta koji naše preduzeće nabavlja. Tako, na primjer, košulje nabavljamo svake godine, dok nabavku jakni vršimo svake tri godine", kaže Lepir, dodajući da period promjene radne odjeće i obuće iznosi od jedne do tri godine.

Izgled i kvalitet, odnosno materijali koji se koriste za izradu opreme, navode se u uslovima u tenderskoj dokumentaciji, što se nakon izbora najpovoljnije ponude definiše i u ugovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije