Društvo

Poboljšati zakonski okvir radi kvalitetnijih usluga

Poboljšati zakonski okvir radi kvalitetnijih usluga
Poboljšati zakonski okvir radi kvalitetnijih usluga

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u narednom periodu posvetiće pažnju dodatnom poboljšanju zakonskih okvira iz oblasti socijalne, porodične i dječije zaštite, kao i razvoju kontrolnih mehanizama, s ciljem obezbjeđivanja kvalitetnijih i pristupačnijih usluga korisnicima.

Ovaj proces podrazumijeva aktivniju ulogu lokalnih zajednica i svih ustanova socijalne zaštite, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

U saopštenju se navodi da su na današnjem sastanku predstavnika resornog ministarstva sa direktorima centara za socijalni rad i ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Vlada razmatrani aktuelni problemi i prijedlozi mjera za unapređenje sistema socijalne, porodične i dječije zaštite.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima u vezi smanjenja budžeta u lokalnim zajednicama, nezakonitostima u postupanjima lokalnih zajednica u procesu imenovanja direktora i ostvarivanju prava, dugovanjima lokalnih zajednica prema korisnicima i ustanovama socijalne zaštite, nedostatku stručnog kadra u centrima za socijalni rad, te nedovoljnoj uvezanosti sa drugim institucijama u opštinama.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite napominju da je Vlada Republike Srpske u proteklom periodu preduzela niz aktivnosti da bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo, navodeći primjer usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim su obezbijeđeni dobri zakonski okviri u sklopu kojih se mogu razvijati novi pristupi i sadržaji socijalne zaštite.

Kao primjer se navodi i mješoviti sistem pružanja usluga, kojim je omogućen podsticaj nevladinom i privatnom sektoru da svojim resursima nadomjeste slabost kapaciteta javnih ustanova socijalne zaštite.

Vlada je, navode iz Ministarstva, obezbijedila značajna sredstva, od oko 22 miliona KM na godišnjem nivou, za realizaciju prava i usluga iz Zakona o socijalnoj zaštiti.

Uspostavljene su nove usluge socijalne zaštite, proširene su ciljne grupe korisnika i uvedene nove procedure u ostvarivanju prava, što je značajno unaprijedilo ukupno djelovanje sistema.

Iz Ministarstva ističu da je prethodni period pokazao i niz slabosti koje utiču na efikasnost sistema i na kojima se mora dodatno raditi, posebno u vrijeme ekonomske krize kada se potrebe građana za intervencijama sistema socijalne zaštite značajno povećavaju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije