Društvo

Počela izgradnja stanova za raseljena lica u tuzlanskom naselju Solina

Počela izgradnja stanova za raseljena lica u tuzlanskom naselju Solina
Foto: N.N. | Počela izgradnja stanova za raseljena lica u tuzlanskom naselju Solina

TUZLA - U tuzlanskom naselju Solina juče je ozvaničen početak radova na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja u okviru projekta "Zatvranje kolektivnih centara - CEB II".

U 66 stanova bit će smještena raseljena lica iz kolektivnog naselja Mihatovići.

Među njima je i Sadija Salihović iz Zvornika, koja preko 20 godina živi u Mihatovićima.

"Jednostavno, želimo da se osamostalimo, da živi svako svoj normalan život. Ovdje je više nenormalno živjeti", rekla je Sadija, koja je i unučad dobila u ovom naselju.

Za zatvaranje svih kolektivnih naselja u BiH predviđena je 2020. godine, a nakon 25 godina čekanja. Vlast tvrdi da jednostavno nije bilo novca.

"Ovaj projekat CEB II je oko 40 miliona eura za FBiH, znači 80 miliona maraka, plus učešće opština, koja su veća od 20 miliona", rekao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra, u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH.

Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i Brčko distriktu i više od 76 odsto u FBiH.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, juče je zajedno s Ramićem i predstavnicima Gradske uprave Tuzla obišla Mihatoviće te gradilišta u Miladijama i Solini, gdje je ozvaničena gradnja nove stambene zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije