Društvo

Počeo izviđački višeboj "Kozara 2017"

Počeo izviđački višeboj "Kozara 2017"
Foto: N.N. | Počeo izviđački višeboj "Kozara 2017"

PRIJEDOR - U Prijedoru je danas počeo dvodnevni tradicionalni izviđački višeboj "Kozara 2017" u okviru kojeg je za oko 350 mladih predviđena provjera stečenih znanja u timskom radu i snalaženja u prirodi.

Na ovogodišnjem višeboju očekuje se učešće ekipa izviđačkih odreda iz Broda, Kozarske Dubice i prijedorskih osnovnih škola, te Sarajeva, Visokog, Zenice, Nemile, Tešnja, Vareša, Konjica, Banovića iz Federacije BiH, distrikta Brčko, kao i iz Beograda, Niša, Temerina i Prijepolja u Srbiji.

Starješina Izviđačkog odreda "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora Ernest Badnjević rekao je da se, osim tradicionalnih izviđačkih disciplina koje spadaju u domen topografije, organizuje i školsko takmičenje učenika zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

"Višeboj se tradicionalno svake godine održava u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je Odred osnovan, a cilj je edukacija mladih iz oblasti timskog rada, snalaženja u prirodi i života sa prirodom", objasnio je Badnjević.

On je naveo da ovaj odred organizuje višeboj uz podršku grada Prijedora i Ambasade SAD u BiH.

Predsjednik Saveza izviđača Zenice Edin Šarić rekao je da je ovo tradicionalno druženje izviđača iz regiona ušlo u sastav multietničkog projekta "Savršen svijet" koji traje do kraja 2018. godine.

Prema njegovim riječima, u proteklih pet godina, koliko traje saradnja sa prijedorskim izviđačima, ova manfestacija ostvarila je cilj, odnosno stvorena su neraskidiva prijateljstva, te djeca iz Zenice veoma rado dolaze u Prijedor.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je otvorio višeboj, rekao je da ovakve manifestacije, koje uključuju okupljanje, druženje i edukaciju mladih ljudi, rado podržava Gradska uprava.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1978. godine na Kozari kao pokušaj da se napravi jako elitno topografsko takmičenje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije