Društvo

Počeo kongres ekologa

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je danas u Banjaluci Prvi međunarodni kongres ekologa "Ekološki spektar 2012", čiji je cilj da se kroz naučne radove doprinese razvoju sigurne i zdrave životne sredine.

"Priroda nam je dala određene blagodeti, međutim čovjek je svjesno ili nesvjesno uništava", rekla je Golićeva i naglasila da se svijest o čuvanju prirode mora razvijati od predškolskih do visokoškolskih ustanova, u svim kompanijama i javnim preduzećima.

Ona je istakla da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske intenzivno radi na kreiranju zakonskih i podzakonskih akata u pravcu stvaranja ekološki čiste Srpske.

Golićeva je najavila provođenje akcije uklanjanja divljih deponija i čišćenja rijeka i šuma, koja bi trebalo da počne polovinom maja i traje do septembra. U ovoj akciji će se angažovati nekoliko desetina hiljada volontera, mladih ljudi koji imaju svijest o životnoj sredini.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Ivica Radović rekao je da je na svom putu prema Evropi Srbija morala uskladiti 30 odsto propisa iz oblasti životne sredine sa evropskim zakonodavstvom.

"Najznačajnije je prepoznati da zaštita životne sredine nije trošak, nego investicija u budućnost naše djece, investicija u budućnost i socijalnog i ekonomskog razvoja građana, jer bez zdrave životne sredine nema ni zdravog podmlatka", rekao je Radović.

Učesnica Kongresa iz Novog Zelanda Vesna Dženkins istakla je da Republika Srpska i BiH imaju veoma velike prirodne resurse koje bi trebalo očuvati. Ona je rekla da još ima prostora za podizanje ekološke svijesti, te izrazila očekivanje da politika Republike Srpske i BiH ide u tom pravcu.

Dekan Fakulteta za ekologiju Univerziteta za poslovne studije Banjaluka Radenko Đurica rekao je da Prvi međunarodni kongres ekologa ima ogroman značaj jer će učesnici iz brojnih zemalja prenijeti svoja iskustva u oblasti ekologije, zaštite životne sredine, novih oblika energije.

"Sve su to iskustva koja možemo primjeniti, a s obzirom na to da je BiH na putu ka EU imamo zadatak da idemo u susret svim tim problemima i iskoristimo iskustva tih zemalja", rekao je Đurica.

Kongres ekologa "Ekološki spektar 2012" u organizaciji Fakulteta za ekologiju Univerziteta za poslovne studije Banjaluka održava se danas i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije