Društvo

Počinje Bitka za Sutjesku

Počinje Bitka za Sutjesku
Počinje Bitka za Sutjesku

BANJALUKA - Ukoliko se u Nacionalnom parku "Sutjeska" dozvoli gradnja hidroelektrana, a što je prostornim planom za ovo područje predviđeno, samo njegovo postojanje će izgubiti smisao jer postoji prijetnja da će doći do njegovog nestanka.

Poručili su to danas iz Centra za životnu sredinu, koji je zajedno sa Mediteranskim programom  Svjetske fondacije za prirodu (WWF), Udruženjem "Arbor magna" iz Banjaluke i Spasilačkom službom "Wolf" iz Foče pokrenuo akciju "Bitka za Sutjesku", koja za cilj ima očuvanje najstarijeg nacionalnog parka u BiH.

U sklopu akcije od 4. avgusta aktivisti će krenuti u prikupljanje potpisa, koje će biti organizovano u 20 mjesta u RS, a cilj je prikupiti ih 3.000 za peticiju koja bi zatim bila proslijeđena Narodnoj skupštini RS.

"Pokretanjem peticije želimo da podstaknemo nadležne institucije da obustave plan izgradnje hidroelektrana i očuvaju ovo područje divljine u srcu Evrope i za buduće generacije, a pokrećemo je tačno godinu dana nakon što je resorno ministarstvo odobrilo Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka", kazala je Nataša Crnković, predsjednik Centra za životnu sredinu.

Kako je pojasnila, cilj akcije jeste izmjena prostornog plana koji se trenutno nalazi u Narodnoj skupštini RS u formi prijedloga, a sa kojim bi izgradnja ovakvih objekata bila onemogućena.

Vladimir Stupar, iz Udruženja "Arbor magna", kazao je kako dvije trećine svih životinjskih vrsta u RS živi na području Sutjeske, te kako se glas struke i nauke mora čuti jer će, u suprotnom, doći do degradacije i uništavanja prirodnih resursa.

Petra Remeta, iz Mediteranskog programa WWF-a, smatra kako će razvoj hidroenergetskih projekata u samom srcu nacionalnog parka neupitno ugroziti njegov opstanak.

"Samo jedna hidroelektrana može imati značajne negativne posljedice na vodene eko-sisteme i na biljni i životinjski svijet koji od njih zavisi, a ovdje je riječ o njih četiri", kazala je ona.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije