Društvo

Počinje izgradnja mosta između Ljubovije i Bratunca

Počinje izgradnja mosta između Ljubovije i Bratunca
Počinje izgradnja mosta između Ljubovije i Bratunca

BEOGRAD, SARAJEVO - Sporazum o izgradnji mosta preko rijeke Drine, koji će između Ljubovije i Bratunca spajati Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, potpisan je u petak u Vladi Srbije, a gradnja ovog značajnog infrastrukturnog projekta, vrijednog oko 12 miliona eura, počet će već u septembru.

U ime vlada dvije države sporazum su potpisali Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te Slavko Matanović, ministar transporta i komunikacija BiH.

"Početak izgradnje mosta biće u septembru, a sporazum obuhvata i gradnju pristupne saobraćajnice, kao i otvaranje novog graničnog prelaza. Osnovni zadatak je da se izgradnjom mosta poveća protok tereta", istakla je Mihajlovićeva i dodala da će se izgradnjom i puštanjem u promet novog mosta povećati i protok ljudi, što je jedan od ciljeva.

Budući da su stvoreni svi preduslovi, odnosno da su završeni studija izvodljivosti, idejni projekat, kao i prostorni plan opštine Ljubovija, Mihajlovićeva je najavila da će naredne sedmice biti raspisan i tender za izvođača radova na mostu, a sredstva su osigurana u budžetu Ministarstva saobraćaja.

Ministar Matanović je dodao da će most značiti mnogo za sedam pograničnih opština, jer će omogućiti jeftiniji i brži protok ljudi i robe.

Inače, gradnju ovog mosta željno iščekuju građani i BiH i Srbije, pogotovo mještani sedam općina u pograničnom pojasu kojima je ovo pitanje od životnog značaja.

Naime, predviđeno gravitaciono područuje oko mosta je sedam općina, s bh. strane Bratunac, Srebrenica, Zvornik i Milići, a sa srbijanske Ljubovija, Bajina Bašta i Mali Zvornik.

Sam most, koji je projektovan u dužini 227 metara i širini 14 metara, biće građen oko dvije godine. Imaće sedam raspona, pri čemu će opterećenje na tle prenositi osam stubova, dva obalna i šest središnjih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije