Društvo

Pod vodom 3.000 kuća u Janji, nestašica hrane

Pod vodom 3.000 kuća u Janji, nestašica hrane
Pod vodom 3.000 kuća u Janji, nestašica hrane

BIJELJINA - Situacija u naselju Janja, opština Bijeljina, stavljena je pod kontrolu prije nekoliko sati. Nivo vode je opao, ali poplavljeno je oko 3.000 domaćinstava. Takođe, mnogo ljudi je bez hrane već tri dana.

Kako je za Klix rekao Huso Zečkanović, zamjenik gradonačelnika Bijeljine i predsjednik MZ Janja, danas su podijeljene konzerve, no hrane nema dovoljno.

"Nažalost, u takvoj smo situaciji da jednu konzervu dajemo na četveročlanu porodicu. Struje i vode nema. Više od 90 posto kuća je poplavljeno. Srećom, zahvaljujući angažovanosti policije, OS BiH, civilnih zaštita, vatrogasaca i Janjanja nije bilo ljudskih žrtava", rekao je Zečkanović.

Stanovnici Janje ističu kako ovakvu katastrofu nisu zapamtili. Poplave je stvorilo izlijevanje vode iz kanala Dašnica. Poplavljena su prizemlja kuća, a tokom dana bi trebala biti puštena voda.

"Stanovnici čije su kuće neuvjetne za življenje su evakuirani i smješteni u stacionare, kasarnu, banje i kod rodbine. Apelujemo na sve koji nam mogu pomoći u hrani i ostalim potrepštinama jer imamo porodice koje ništa nisu jele tri dana", rekao je Zečkanović i napomenuo kako veliki broj mještana ovog naselja čine povratnici koji nisu u dobroj finanasijskoj situaciji.

Srećom, u ovom području nema opasnosti od klizišta, a nivo vode se smanjuje kako su padavine prestale. Tokom dana izvršit će se ispitivanje tekuće vode da se utvrdi da li je za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije