Društvo

Pod zaštitom Muzej Mlade Bosne i zgrada kina Apolo

Pod zaštitom Muzej Mlade Bosne i zgrada kina Apolo
Pod zaštitom Muzej Mlade Bosne i zgrada kina Apolo

SARAJEVO - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je osam dobara nacionalnim spomenikom BiH.

Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije, izjavio je danas da su nacionalnim spomenikom proglašeni jedno pokretno dobro - Muzej "Mlade Bosne" u Sarajevu, dva kulturna pejzaža - Hrustovačka i Dabarska pećina u Sanskom Mostu, dva istorijska spomenika - Samostan sestara kćeri božje ljubavi Josipovac u Tuzli i zgrada željezničke sekcije u Prijedoru, dvije istorijske građevine - zgrada sarajevskog kina "Apolo" i stambeno-poslovna zgrada u Ulici maršala Tita u Sarajevu, te građevinska cjelina Novo Selo u Bijeljini.

"Komisija je donijela zaključak da na listu ugroženih spomenika bude uvrštena građevinska cjelina Novo Selo u Bijeljini i sada se na toj listi nalazi 78 dobara", rekao je on.

Napomenuo je da je u proteklih 12 godina Komisija donijela 926 odluka, od čega 779 pozitivnih i 147 negativnih.

Prema njegovim riječima, Komisija je na sjednici usvojila izmjene i dopune odluka za Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša i nekropolu sa stećcima u Kopošićima u Ilijašu te je na lokalitetu Starog grada Dubrovnika, na osnovi terenskih i katastarskih podataka, utvrđena I i II zona zaštite, koja obuhvaća Stari grad i njegovu varoš, odnosno podgrađe.

Lovrenović je kazao da je nekropola sa stećcima u Kopošićima prvobitno obuhvatala 15 stećaka, međutim novim saznanjima i istraživanjem na terenu došlo se do zaključka da se na tom lokalitetu nalaze 34 stećka, te su donesene izmjene i dopune odluke o ovoj nekropoli kojom je definisana nova zona zaštite.

Dodao je da je urađena i aplikacija, uz pismenu podršku opštine Stolac, za helenistički grad Daorson za program organizacije "CyArk" pod nazivom "500 Challenge".

Cilj ovog projekta je, kako je kazao, da se za buduće generacije u digitalnoj formi sačuvaju odabrani lokaliteti kulturnog nasljeđa, prije nego što usljed faktora vremena, ljudskog nemara i prirodnih nepogoda budu nepovratno izgubljeni.

Lovrenović je naveo da bi Komisija do kraja januara naredne godine trebalo da dostavi materijal za nominaciju stećaka na listu svjetske baštine.

"Očekuje se da cijeli posao bude u planiranom roku do 31. siječnja 2015. godine, a možda i ranije. Potom slijedi proces evaluacije, te se možemo nadati da Komitet UNESCO-a donese konačnu odluku u ljeto 2016. godine, pojasnio je Lovrenović, podsjećajući da je cijeli projekt započeo potpisivanjem pisma namjere 2. novembra 2009. godine.

Odluke o proglašenju osam dobara nacionalnim spomenikom BiH na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pored Lovrenovića, predsjedavajućeg, donijeli su i članovi Amra Hadžimuhamedović, Ljiljana Ševo, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije