Društvo

"Podrinje, nekažnjeni zločin"

"Podrinje, nekažnjeni zločin"
"Podrinje, nekažnjeni zločin"

BRATUNAC - Na gradskom trgu u Bratuncu danas je postavljena izložba o stradanju Srba u Podrinju od 1992. do 1996. godine pod nazivom "Podrinje, nekažnjeni zločin".

Izložba je postavljena u okviru programa sutrašnjeg centralnog komemorativnog skupa, povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja na oko 3.500 Srba srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici Armije BiH u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izložbu čini 20 panoa sa fotografijama, faksimilima dokumenata, spiskovima ubijenih i izjavama svjedoka o stradanju srpskog naroda i počiniocima zločina nad Srbima u srednjem Podrinju.

Istoričar Predrag Lozo iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina izjavio je da je izložba postavljena kao pokušaj da se iznese istina i faktografski dokumenti o srpskom stradanju.

''Izložba predstavlja činjenice koje pokazuju da je postojala zločinačka namjera i plan kontinuiranog organizovanja zločina, etničkog čišćenja i uništavanja svega što je srpsko na ovim prostorima i da je to nastavak kontinuiteta srpskog uništavanja iz Drugog svjetskog rata '', rekao je Lozo.

On ističe da ova izložba sadrži faktografiju i činjenice, odnosno dokumente koji pokazuju razmjeru i brutalnost srpskog stradanja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u srednjem Podrinju.

'' Faktografski dokumenti prikazuju da srpske žrtve nisu priznate kao što su žrtve drugih naroda, i nepravdu koju čini međunarodna zajednica i njeni pravosudni organi, kao i pravosudni organi BiH prema tim žrtvama i njihovim porodicama'', naglasio je Lozo.

Ova izložba će 8. jula biti prenesena i postavljena u Srebrenici u okviru memorijalne kulturno-sportske i humanitarne manifestacije "Petrovdanski dani", kojom se obilježavaju 23 godine od velikog srpskog stradanja na Petrovdan 1992. godine, kada su muslimanske snage u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačkim Zagonima i Biljači ubile 69 i zarobile 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali.

Organizatori ove izložbe su Centar za istraživanje ratnih zločina i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije