Društvo

Pojačana protivgradna zaštita uz rijeku Savu

Pojačana protivgradna zaštita uz rijeku Savu
Foto: Ilustracija | Pojačana protivgradna zaštita uz rijeku Savu

BANJALUKA - Javno preduzeće "Protivgradna preventiva Republike Srpske" saopštilo je da je od danas operativno 35 automatskih generatora, koji su razmješteni na istočnom dijelu Kozarske Dubice, zapadu opštine Srbac, te na sjevernom dijelu opštine Laktaši, čime se pojačavaju efekti zaštite od grada u pograničnom pojasu sa Hrvatskom uz rijeku Savu.

Automatski generatori uključivaće se kada i generatori na Radarskom centru Gorice protivgradne zaštite Hrvatske.

Iz "Protivgradne preventive" naveli su da je vrijednost cijele investicije više od 120.000 evra, dok je 15.000 evra planirano za nabavku reagensa u ovoj godini, za šta su provedene sve potrebne procedure javnih nabavki.

Preduzeće je generatore, čiji se rad reguliše daljinski, ove i prethodne godine kupilo vlastitim sredstvima od Hrvatske, te je mrežom generatora pet puta pet kilometara pokriveno područje Potkozarskih voćnjaka i Lijevče polja.

"U praksi ovo znači da se pojačavaju efekti zaštite od grada u pograničnom pojasu sa Hrvatskom uz rijeku Savu, u kojem je pooštren režim ispaljivanja protivgradnih raketa i aerodroma Mahovljani uz koji su najčešće zabrane dejstva", navodi se u saopštenju.

Iz ovog preduzeća su pojasnili da to znači da će u navedenom području postojati kontinuiran rad na suzbijanju grada.

"Pomenuta mreža generatora je praktično vezana na Hrvatsku mrežu od 500 generatora i čini jednu cjelinu, što će se kao boljitak na sprovođenju djelatnosti odraziti u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Prizemni generator je sredstvo za unos meteorološkog reagensa na bazi srebro-jodida u gradonosnu oblačnost.

Tehnologija je izvorno francuska, a koristi se u Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i niz drugih zemalja svijeta s ciljem stimulacije padavina i suzbijanja grada.

U ovim generatorima sagorijeva se otopina reagensa u acetonu, čime se stvara aerosol na koji se kondezuje voda iz oblaka, te pada na zemlju u obliku kiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije