Društvo

Pojedine institucije kulture postigle uspjeh u regionu

Pojedine institucije kulture postigle uspjeh u regionu
Pojedine institucije kulture postigle uspjeh u regionu

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da su, uprkos nedostatku novca, pojedine institucije kulture u Srpskoj uradile i više od planiranog i postigle uspjeh u regionu.

Mutabdžija je naglasio da se Srpska ima čime pohvaliti, zahvaljujući nastupima pozorišnih kuća iz Srpske u regionu, te nagradama koje su osvajali muzeji, ali i uopšte vitalnosti koju pokazuju institucije kulture u otežanim materijalnim uslovima rada.

"U narednom periodu institucije kulture će definitivno morati pokazati više menadžerskih sposobnosti i tražiti nove modalitete s ciljem efikasnijeg funkcionisanja tih institucija, prvenstveno komercijalizacije jednog dijela prostora za rad", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa direktorima republičkih ustanova kulture.

Mutabdžija je dodao da je nedostatak novca opšti problem institucija kulture u čitavom regionu.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je finansiranje uvijek veliki problem zbog čega je u narednom periodu potrebno tražiti druge načine finansiranja.

Ona je naglasila da je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u toku ove godine realizovao brojne izložbe i to veoma uspješno, a da je osvojio i specijalno priznanje za najbolji muzej jugoistočne Evrope.

"Uz redovan priliv sredstava iz Ministarstva za redovne aktivnosti, i programe koje realizujemo, sigurno je da možemo da imamo uspješan rad i u narednom periodu", rekla je Vujkovićeva.

Osim direktora Muzeja savremene umjetnosti, sastanku sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske danas u Banjaluci prisustvovali su i predstavnici Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" Skelani.

Učesnici sastanka bili su i predstavnici Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Biblioteke za slijepa i slabovida lica, Kinoteke Republike Srpske i Spomen-područje "Donja Gradina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije