Društvo

Pojedine strukture SDA ne žele da Herenda bude izručen

Pojedine strukture SDA ne žele da Herenda bude izručen
Foto: N.N. | Pojedine strukture SDA ne žele da Herenda bude izručen

SARAJEVO - Odluka holandskih pravosudnih organa da pripadnika terorističke organizacije "Ševe" Nedžada Herendu ne izruče BiH pokazuje da pojedine strukture strahuju od procesuiranja ratnih zločina i političkih ubistava u koje je ova formacija bila direktno uključena, tvrdi Semir Halilović, sin ratnog generala Armije BiH Sefera Halilovića.

On je naveo da je poznato da su pojedine strukture SDA, koje se sada nalaze i u drugim strankama, zainteresovane za to da se ovaj bivši pripadnik "Ševa" nikada ne vrati u BiH.

"Te strukture su dijelom u SDA, donedavno je jedan dio bio u Demokratskom frontu, i sada su u novoj Konakovićevoj stranci u vidu Keme Ademovića. Mislim da su oni zabrinuti i zainteresovani da Herenda nikada ne dođe u BiH i svako povlači svoje veze da to spriječe", rekao je Halilović za "Dnevni avaz".

On smatra da je odluka Holandije povezana sa informacijama dostavljenim iz BiH.

"Pretpostavljam da je neko iz BiH uputio jednu ili više zvaničnih depeša kojima su pokušali da prikažu da je Herendi ugrožen život ako bude izručen BiH. Onaj koji ih je slao, bilo da je OBA, federalni MUP, ministarstva pravde ili bezbjednosti BiH, pretpostavljam da je napisao da mu se u BiH ne može garantovati bezbjednost", naveo je Halilović.  

On je naglasio da upravo oni koji tvrde da mu je u BiH život ugrožen Herendu izlažu opasnosti da ga uklone ljudi po čijem nalogu je ubijao.  

"Ranije je tužilac koji je vodio predmet `Veliki park` uputio holandskim vlastima depešu da je Herenda terorista osumnjičen za ratni zločin, ali da mu, ako ga izruče, ne mogu garantovati bezbjednost", rekao je Halilović.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH prije tri dana, gotovo godinu dana od kada je za njim zvanično raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku suđenje Draganu Vikiću i drugima.

Za Herendu i "Ševe" vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koji je bio umiješan i vrh bošnjačke politike.

Riječ je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena, gdje je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije