Društvo

Poledica i snijeg u višim predjelima i preko planinskih prevoja

Poledica i snijeg u višim predjelima i preko planinskih prevoja
Poledica i snijeg u višim predjelima i preko planinskih prevoja

BANJALUKA - Na svim putnim pravcima u višim predjelima i preko planinskih prevoja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH mjestimično ima poledice i raskvašenog snijega zbog čega je preko Romanije, na putu Sarajevo-Sokolac zabranjen saobraćaj za šlepere i teretna vozila sa prikolicom, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Poledice i snijega na kolovozu ima na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč, Šipovo-Strojice, Karanovac-Kneževo-Ugar, Kola-Stričići-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Vlasenica - Han Pijesak, Trnovo-Foča, te na regionalnim putevima Milići-Skelani i Šekovići-Kaštelj.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i čiste gdje je to neophodno.

Na području Gacka, osim što ima snijega na kolovozima, vozačima se skreće pažnja i na povremeno jak vjetar.

Iz AMS vozačima savjetuju opreznu i sporiju vožnju, prilagođenu uslovima na putu, uz obaveznu upotrebu zimske opreme. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

Odroni su učestali na putnim pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Rogolji-Mliništa, Jezero-Novo Selo, Sastavci-Ustiprača, Višegrad-Vardište, Brodar-Rudo, Vlasenica-Han Pijesak, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini i Gacko-Tjentište.

Zbog oštećenja kolovoza na magistralnom putu Derventa-Srbac, u mjestu Dubočac, vozila saobraćaju jednom trakom.

Kraći zastoji mogući su na putevima na kojima se izvode radovi. Saobraćaj je na tim dionicama regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog radova na izgradnji pružnog prelaza na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor, na dionici Dragotinja-Prijedor, dolaziće do izmjene režima odvijanja saobraćaja. Predviđeno je da radovi traju do 13. maja.

Na magistralnom putu Nova Topla-Klašnice jedan do 1. septembra izmijenjen je režim saobraćaja zbog izgradnje vijadukta preko ovog putnog pravca radi izgradnje dionice autoputa Banjaluka-Prnjavor.

Saobraćaj će se na ovoj dionici odvijati u oba smjera, a u periodu od 1. maja do 30. juna svakodnevno će biti obustavaljan četiri puta u periodu od 23.00 časa uveče do 5.00 časova ujutro. Obustava saobraćaja maksimalno će trajati pola časa.

Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj izmijenjen je režim vožnje u naseobini Lišnja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor, te na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka. Zbog izgradnje vijadukta na auto-putu saobraćaj će privremeno biti obustavljen na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na području distrikta zbog izgradnje obilaznice oko Brčkog. Izmjene saobraćaja na snazi su na magistralnom putu Brčko-Bijeljina u naselju Gredice i na dionici Brčko-Lončari u naselju Gorice.

Jednom trakom vozila saobraćaju na regionalnom putu Ukrina-Vijaka u mjestu Vijačani zbog sanacije kolovoza, kao i na putnom pravcu Karanovac-Mitrovići na mjestu klizišta.

Preko mosta u mjestu Dragalovci, na regionalnom putu Vijaka dva-Razboj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi pet tona, a visina tri i po metra.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika Holding "Drinaturs".

Zabrana se više ne odnosi ni na teretna vozila koja će vršiti transport drvnih sortimenata ovim regionalnim putem, od Poloma do Drinjače. U periodu do 1. aprila transport će se izvoditi u odjelu jedan "Kravica Polom", od 1. juna do 1. avgusta u odjelu 100 "Križevica", a od 1. oktobra do 31. decembra u odjelima šest, sedam i osam "Kravica Polom.

I dalje je na snazi zabrana saobraćaja na magistralnom putu od mjesta Brod na Drini do Šćepan Polja, na granici sa Crnom Gorom za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog deminiranja na dionici regionalnog puta Zeleni Jadar-Milići, u mjestu Zeleni Jadar, od 8.00 do 16.00 časova radnim danima dolazi do povremenih obustava saobraćaja u trajanju od pola sata.

U Banjaluci će do 15.aprila, svakodnevno od 8.30 do 15.00 časova, biti otežano odvijanje saobraćaja preko gradskog zbog sanacije koja zahtjeva zauzimanje jedne polovine kolovoza.

Saobraćaj će se odvijati neizmjeničnim jednosmjernim propuštanjem vozila slobodnom polovinom kolovoza.

U javnom prevozu putnika neće doći do izmjena, odnosno sve linije će funkcinisati po registrovanom redu vožnje.

Zbog modernizacije saobraćajnice u banjalučkoj Ulici Veljka Mlađenovića produžena je obustava saobraćaja do 30. aprila, na dijelu od skretanja kod Gradskog olimpijskog bazena do mosta preko rijeke Vrbanja za naselje Česma.

Na granični prelazima nema dužih zadržavanja prilikom prelaska granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije