Društvo

Policajci se vraćaju na posao

Policajci se vraćaju na posao
Policajci se vraćaju na posao

BANJALUKA - Deset desertifikovanih policajaca od ponedjeljka, 15. decembra, ponovo će biti u radnom odnosu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a na osnovu rješenja koja im je danas uručio resorni ministar Radislav Jovičić.

Jovičić je istakao da su neki od njih desertifikovani u vrijeme IPTF-a, te da je riječ o ljudima kojima nikada nije dokazana nikakva krivica i ispunjavaju uslove za vraćanje u radni odnos. 

"Ponosan sam što sam uspio da provedem jednu takvu aktivnost i da ovim ljudima koliko-toliko ispravimo nepravdu koja im je učinjena u prošlosti", rekao je Jovičić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je to obaveza MUP-a Srpske koja je preuzeta na osnovu predsjedničke izjave Savjeta bezbjednosti UN da svi kojima nije dokazana krivica u nekom krivičnom ili disciplinskom postupku imaju pravo da se vrate u MUP, a što važi i za druge policijske agencije u BiH.

Jovičić je napomenuo da je Vlada Srpske rebalansom budžeta MUP-u doznačila određena sredstva za prijem više od 100 studenata visoke škole unutrašnjih poslova i jedan broj desertifikovanih policajaca.

On je dodao da su ranijim konkursom vraćena tri pripadnika u službu, te da su iste aktivnosti planirane i za narednu godinu. 

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da će policijski službenici biti vraćeni na radna mjesta koja su upražnjena, što ne znači da će raditi u mjestu prebivališta ili na mjestima na kojima su ranije radili.

On je dodao da ima još oko 15 desertifikovanih policajaca za koje u ovom trenutku postoje uslovi da budu vraćeni u službu.

"Nažalost, ima i onih koji neće moći biti vraćeni jer su radili u službi sa trećim stepenom, a po novim zakonskim rješenjima moraju imati najmanje četvrti stepen stručne spreme da bi se mogli vratiti", istakao je Vasić. 

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić rekla je da je MUP stvorio zakonske pretpostavke da nakon dužeg vremenskog perioda vrati u sistem kolege koje su neopravdano desertifikovane. 

"Riječ je o kolegama koji nikada ničim nisu narušili lični i profesionalni ugled. Riječ je o časnim i poštenim ljudima i njihovo iskustvo u službi biće  dragocjeno za službu", naglasila je Jondićeva.  

Drago Smiljanić, desertifikovani policajac kojem je danas uručeno rješenje, naglasio je da je ovo jedan od najsrećnijih dana u njegovom životu, kao i njegovih kolega koji su se proteklih godina snalazili na raznim poslovima da bi izdržavali sebe i porodicu. 

On je podsjetio da nije dobio nikakvo pisano objašnjenje zbog čega ga je IPTF  desertifikovao. 

"Ne vodim se na evidenciji disciplinski kažnjavanih ljudi. Protiv mene nikada nije podnesena niti prijava, niti je vođen postupak, niti postoji sankcija po osnovu disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti", zaključio je Smiljanić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije