Društvo

Policija vapi za mladim kadrom

Policija vapi za mladim kadrom
Policija vapi za mladim kadrom

BANJALUKA - Prosječna starost policajca u Republici Srpskoj je 43 godine, a oko 2020. gotovo polovina od njih 5.300 moraće otići u penziju.

To može predstavljati ozbiljan problem ako se u naredne dvije do tri godine ne podmladi kadar.

"Starosna struktura zbog Zakona o PIO nije onakva kakvu želimo. Ima policajca sa 40 godina radnog staža, ali zbog zakonskih odredaba moraju da rade dok ne navrše 56 ili 57 godina starosti. Da je stari zakon o PIO na snazi, puno ljudi bilo bi penzionisano prošle, ove i sljedeće godine, a ovako je to odgođeno za 2018, 2019. i 2020. godinu. U oko dvije godine će se desiti veliki odliv i to nije ono što želimo - da iz službe izlazi i ulazi oko 130 policajaca godišnje", rekao je Gojko Vasić, direktor Policije RS.

Prema nezvaničnim informacijama, prvi veliki odliv policije desiće se već za tri godine, kada će njih više od 600 otići u penziju, a već sljedeće ili 2019. godine taj broj će preći 700 s obzirom na to da je većina današnjih policajca u službu primljena 1992. i 1993. godine.

U MUP-u RS ni više od mjesec dana nakon što smo postavili pitanja nismo uspjeli dobiti odgovore o starosnoj strukturi policajaca i godinama njihovog odlaska u penziju.

"Na podmlađivanju policije RS se mora ozbiljno i brzo raditi i to pitanje se od svih institucija RS mora ozbiljno i sveobuhvatno razmotriti, prvenstveno zbog refleksije koju može imati na pitanje sveukupne bezbjednosti i kvaliteta očuvanja javnog reda i mira", upozorila je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

Ona naglašava da se mora naći način da se u strukture MUP-a RS postepeno uvedu mladi ljudi, zbog činjenice da će u narednih nekoliko godina veliki broj policijskih službenika ispuniti uslove za penziju.

"Radi se o smjeni generacija. Istinski pokušavamo ubijediti institucije da ovaj problem sagledaju. I Sindikat i MUP RS imaju isto viđenje ove situacije", kazala je Jondićeva, dodajući da su problem sa starosnom strukturom policije imale sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, ali za razliku od RS, praktično su ga već riješile.

"Oni su radili studijski i strateški su osmislili kako podmladiti policiju", naglasila je Jondićeva.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova, zajedno s MUP-om, ovo pitanje je pokušao riješiti kada je u NS RS usvajan novi Zakon o policijskim službenicima i kada je predlagano da u penziju policajci mogu ići sa 40 godina staža bez obzira na godine života, međutim njihov prijedlog nije dobio podršku. Policijski službenici u penziju odlaze u skladu sa Zakonom o PIO, koji kaže da osiguranik sa 40 godina penzijskog staža u ovoj godini pravo na starosnu penziju ima kada navrši 56 godina i osam mjeseci života. Već 2016. godine ta granica se pomjera i u penziju se ne može prije nego što se navrši 57 godina, iako će istovremeno imati i 46 godina radnog staža.

"To nije dobar pristup imajući u vidu posao koji obavljaju policajci. Moraju postojati drugačiji uslovi za njihovo penzionisanje", rekla je Jondićeva, dodajući da PIO ne primjenjuje član 43. Zakona o PIO, koji govori o odlasku u penziju osigranika s uvećanim trajanjem.

U Sindikatu radnika unutrašnjih poslova kažu i da je mlade policajce koji stupaju u službu neophodno obučiti za to, jer bez obzira na teorijsko znanje, praksa je nešto sasvim drugo i mora se savladati sa starijim kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije