Društvo

Polovina umrlih u RS žrtve moždanog i srčanog udara

Polovina umrlih u RS žrtve moždanog i srčanog udara
Polovina umrlih u RS žrtve moždanog i srčanog udara

BANJALUKA - Od 13.658 umrlih osoba u RS tokom 2011. godine, oko 7.500 je umrlo od srčanog i moždanog udara, izjavio je Vlado Đajić, specijalista neurologije, šef Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci i šef Odjela za cerebrovaskularne bolesti Univerzitetske bolnice Banjaluka.

On je upozorio da je moždani udar na trećem mjestu po uzroku smrtnosti i na prvom mjestu po stvaranju invalidnosti savremenog čovjeka.

"Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS i Fonda zdravstvenog osiguranja tokom 2012. i 2013. godine urađen je projekat otkrivanja asimtomatske karotidne bolesti u opštinama sjevernog dijela RS, što je imalo za cilj smanjenje učestalosti moždanog udara na našim prostorima i izbjegavanje katastrofalnih posljedica do kojih on dovodi", izjavio je on, te dodao da je motiv rada činjenica da dobra prevencija po svim preporukama smanjuje nastanak 50 odsto moždanih udara.

On je naglasio da je neophodna detekcija osoba koje imaju faktore rizika za nastanak moždanog udara kao npr. povišen krvni pritisak, šećerna bolest, srčane bolesti, povišeni lipidi u krvi, zatim pušači, gojazne osobe, osobe koje su u porodici imale moždani udar i osobe izložene stresu.

"Indikacije za ultrazvučno ispitivanje vrata i glave su vrtoglavice, glavobolje, gubici svijesti, tranzitorne ishemijske atake, moždani udar, demencije, kontrola nakon endarterektomije, prisustvo faktora rizika za CVB, gubici vida i sluha, prije operacije srca", istakao je on.

Podvukao je da je ultrazvučni dupleks skener jedina metoda kojom je moguće in vivo dobiti informacije o patohistološkim karakteristikama plaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije