Društvo

Pomjeren termin Grmečke koride

Pomjeren termin Grmečke koride
Pomjeren termin Grmečke koride

SANSKI MOST - Tradicionalna manifestacija "Grmečka korida", koja je 241. put trebalo da bude održana u nedjelju, 4. avgusta, na Međeđem brdu, kod Sanskog Mosta, biće prolongirana za subotu, 10. avgust.

Dogovoreno je to danas na sastanku organizatora ove manifestacije sa Hamdijom Lipovačom, premijerom Unsko-sanskog kantona (USK), načelnicima opština Ključ i Sanski Most, predstavnicima MUP-a, te Islamske zajednice (IZ).

Naime, MUP USK zabranio je održavanje koride u nedjelju zbog podudaranja sa obilježavanjem stradanja Bošnjaka i Hrvata u Drugom svjetskom ratu na toj lokaciji.

Neno Dobrijević, predsjednik Udruženja "Grmečka korida 1772", rekao je da je IZ uputila zahtjev da taj isti dan na toj lokaciji održi molitvu.

"Nakon toga je uslijedila zabrana održavanja, pa se uzbunila i javnost i premijer Lipovača je pozvao na sastanak i sad se došlo do kompromisnog rješenja. Pomjeren je termin održavanja za 10. avgust i to samo ovu godinu dok se ne riješe ta problematična pitanja", kazao je Dobrijević i dodao da ovo udruženje organizuje i koridu na Popovića brdu u Oštroj Luci.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da se nađe kompromisno rješenje kako bi se izbjegli bilo kakvi sukobi.

Hamdija Lipovača, premijer USK, rekao je da je sazvao sastanak kako bi se riješio problem, jer je vidio da bi mogao imati ozbiljnije posljedice nego što izgleda.

"Ispriječila se fetva bivšeg reisa Mustafe Cerića koji je obavezao sve predstavnike IZ da početkom avgusta dođu i da obave molitvu za duše onih koji su 1942. godine navodno od partizana pobijeni, među kojima ima Bošnjaka, Hrvata i jedno lice srpske nacionalnosti. Vjerovatno je da su bili pripadnici vojske Nezavisne Države Hrvatske, pošto sad imamo ta saznanja", pojasnio je Lipovača i dodao da je spor nastao jer predstavnici IZ iz Ključa smatraju da je to stratište upravo na mjestu koride, dok živi svjedoci i dokumenti navode da je to nekih 700 metara sa strane.

"Grmečka korida" na Međeđem brdu traje od davne 1772. godine i jedna je od najvećih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji pa i šire, prije svega po posjećenosti jer su dolazile stotine ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije