Društvo

Pomoć stanovnicima istočne Hercegovine

Pomoć stanovnicima istočne Hercegovine
Pomoć stanovnicima istočne Hercegovine

TREBINJE - U Bolnici Trebinje danas je otvoren Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga, u kome će ljekari da identifikuju i posebnim programima da liječe najugroženije bolesnike, što će doprinijeti smanjenju broj osoba sa visokorizičnim oboljenjima.

Načelnik Centra za hipertenziju i kardiovaskularnu prevenciju sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Nebojša Tasić, koji je inicirao otvaranje Centra, istakao je veliki entuzijazam ljekara trebinjske bolnice koji su, kako je rekao, iskazali želju da se specifičnim programom pomogne stanovnicima istočne Hercegovine.

Tasić, koji je i predsjednik Udruženja centara za hipertenziju infarkta i šloga /HISPA/, napomenuo je da je otvoren jedan visokosofisticirani, kvalitetni, stručni, edukativni i naučni centar koji će se baviti bolesnicima sa povišenim kardiovaskularnim rizikom.

"To su oni bolesnici koji su najugroženiji. Cilj ljekara u trebinjskoj bolnici je da identifikuju bolesnike kojima prijeti infark i šlog", rekao je Tasić i dodao da su to s jedne strane bolesnici koji su već imali te pojave, a s druge strane bolesnici koji imaju dijabetes, ali i oni bolesnici koji su naizgled zdravi, a puše, imaju povišen krvni pritisak, slabo se kreću, nervozni su...

Tasić je istakao da će u Centru ljekari dugotrajno pratiti stanje teških bolesnika kojima će se davati posebni programi, ističući da će u njemu raditi i endokrinolozi, kardiolozi, nefrolozi, nutricionisti i svi oni koji zajedničkim konzilijarnim pristupom mogu da doprinesu da se ti bolesnici "prebace" na tzv. bezbjednu stranu.

On je rekao da će HISPA donirati dio opreme, a da Bolnica posjeduje ostatak, što će biti dovoljno da se odgovori svim potrebama pacijenata.

Tasić je podsjetio da HISPA kao udruženje ljekara i medicinskih tehničara pruža stručnu pomoć u svih 27 cenatra u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, teda ona neće izostati ni kolegama u Bolnici Trebinje.

Direktor Bolnice Trebinje Zdravka Vreća istakla je da će Centar mnogo značiti za ovu zdravstvenu ustanovu, jer će rasterititi ambulante, dok će pacijenti slobodnije dolaziti i dobijati savjete od medicinskih stručnjaka različitih profila, koje posjeduje ova zdravstvena ustanova.

"Naš kadar je dobro edukovan, stručan i organizovan, tako da ne sumnjamo da će pacijenti biti zadovoljni sa tretmanom i liječenjem", istakla je Vreća.

Rukovodilac Centra Aleksandar Radanović, internista-kardiolog u Bolnici Trebinje, istakao je da je suština svega individualni pristup pacijentu, a ne samo sekundarna prevencija, odnosno zaštita pacijenata koji su već doživjeli moždani udar, srčani udar ili nešto slično, već prvenstveno primarna prevencija.

"Pacijenti koji su to već doživjeli su tretirani na adekvatan način, međutim trebamo da izdvojimo osobe sa niskim kardiovaskularnim rizikom i uz taj individualni pristup smanjiti njihov rizik za doživljavanje nekog kardiovaskularnog problema", rekao je Radanović.

Radanović je dodao da broj pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima sa područja istočne Hercegovine uglavnom stagnira, napominjući da on mjesečno ima od 250 do 300 pregleda.

Pacijenti će za liječenje u ovom centru moći da javljaju već od maju ove godine, dok se završe sitni detalji u vezi sa njegovim opremanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije