Društvo

Pomoć za poplavljenje dijeljena bez kriterijuma

Pomoć za poplavljenje dijeljena bez kriterijuma
Foto: Ilustracija | Pomoć za poplavljenje dijeljena bez kriterijuma

SARAJEVO - Kriteriji za raspodjelu sredstava za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta nisu objektivno vrednovani, a raspodjela interventnih 191.000 KM nije u svim slučajevima izvršena na osnovu primjene kriterija.

To su zamjerke revizije na usklađenost aktivnosti i finansijske transakcije Federalnog ministarstva prostornog uređenja u 2016. godini, zbog čega je iskazano mišljenje s rezervom. Takođe je zamjerka da je u radu komisija angažovan značajan broj zaposlenika koji primaju naknadu po osnovu plaće za redovan rad, bez utvrđenih kriterija za izbor.

Revizori napominju da su izmjenama budžeta za 2016. Ministarstvu uvećana sredstva za izmirenje obaveza Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće (oko 3,87 miliona KM), ali da im nije obrazložen prenos ranije nastalih obaveza Fonda na Ministarstvo.

Prema revizorskom nalazu, izdaci po osnovu ugovora o djelu za povremeni samostalni rad i rad u radnim tijelima iznosili su čak oko 483.000 KM.

"Izdaci za povremeni samostalni rad u radnim tijelima iskazani su u iznosu 465.443 KM (bruto 572.495 KM). Isplate su vršene na osnovu rješenja ministra o angažovanju spoljnih saradnika i zaposlenika u stručnim odborima i komisijama. Ističemo da su u navedene odbore imenovani u najvećem broju članovi odbora iz prethodnih saziva, čime je izraženo favoriziranje određenog broja kandidata", upozoravaju revizori.

Dalje zaključuju da "značajno angažovanje zaposlenika Ministarstva u radnim tijelima i komisijama, te angažovanje u toku radnog vremena", može imati negativne posljedice na efikasnost obavljanja redovnih poslova.

"Isplate zaposlenicima za rad u komisijama i odborima iznose najmanje 74.800 KM, one nisu imale tretman plaće, te konstatujemo da nisu ispoštovane odredbe člana 10. i 27. Zakona o porezu na dohodak", ističu revizori.

Revizija konstatuje da kako kriteriji koji su osnov za bodovanje i odabir korisnika sredstava kapitalnih transfera (100.000 KM) "nisu mjerljivi i dovoljno razrađeni da posluže za objektivnu raspodjelu sredstava", te da nije definisana ni dokumentacija.

Inače, izmjenama i dopunama Ministarstvu je u 2016. budžet povećan na 10 miliona KM, a povećanje se odnosi upravo na poziciju tekućih transfera.

Rashodi i izdaci iznosili su oko osam miliona KM, bruto plaće i naknade iskazane su u iznosu oko 1,13 miliona KM, a doprinosi poslodavca oko 103.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije