Društvo

Pomoć za ugrožene poplavama i demobilisane borce

Pomoć za ugrožene poplavama i demobilisane borce
Pomoć za ugrožene poplavama i demobilisane borce

SARAJEVO - Vršilac dužnosti direktora Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ u BiH Aleksander Bond i regionalni predstavnik Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ Đanluka Roko potpisali su ugovor o donaciji od 180.000 dolara kojom će IOM obezbijediti psiho-socijalnu pomoć za ljude ugrožene poplavama i demobilisane borce.

Projekat, koji finansira USAID, nadopunjuje i podržava aktivnosti NATO-a, Velike Britanije i Norveške da se izgrade kapaciteti vlasti u BiH da bi se demobilisana vojna lica reintegrisala u civilni život, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Planirano je da se ovim projektom okončaju i dopune aktivnosti u okviru NATO Perspektiva programa 2010-2012, koji je IOM proveo uz podršku USAID-a u iznosu većem od dva miliona dolara.

Glavni cilj ove faze je prenošenje aktivnosti na vlasti BiH, čime će se olakšati realizacija izlazne strategije programa. Obuka i izgradnja kapaciteta službenika BiH koji rade na tranziciji i regrutaciji obezbijediće punu održivost aktivnosti usmjerenih na psihosocijalnu podršku demobilisanim vojnim licima.

Savjetnici IOM-a nastaviće sa pružanjem psiho-socijalne pomoći korisnicima programa NATO-Perspektiva, sa naglaskom na korisnike koji žive u opštinama pogođenim nedavnim poplavama i klizištima.

Vlada SAD do sada je obezbijedila više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjenih ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije