Pomor ribe u Bosni

Mirsada Lingo-Demirović - 17.08.2012 18:18
Pomor ribe u Bosni

SARAJEVO - U naselju Ilijaš, kod Sarajeva, u petak u prijepodnevnim satima mještani su primijetili bijelu pjenu i ogroman broj mrtve ribe kako pluta rijekom Bosnom.

Mještanka Samira rekla je da je bijelu pjenu i uginule ribe vidjela u petak ujutro kad je pošla na posao.

"Radim u Visokom i krenula sam na posao preko mosta. Bilo mi je čudno kako je voda nadošla i kako je puna bijelih mjehurića. Pozvala sam muža koji je ribolovac i rekla mu da izađe i pogleda šta se dešava. Nedugo zatim pozvali smo policiju i Inspekciju", ispričala je Samira.

Mještanka Sabaheta, koju smo također zatekli na mostu u visočkom naselju Čekrekčije, istakla je da su i stanovnici Visokog uznemireni i zabrinuti zbog te pojave kao i mještani Ilijaša.

Kaže da ljudi pričaju da je u Sarajevu u tu rijeku usut neki otrov, jer je uginula riba u velikim količinama u petak bila u Visokom.

U Policijskoj upravi Ilijaš dežurni policajac nam je rekao da su oni zajedno sa kolegama iz Zeničko-dobojskog kantona izašli na uviđaj, fotografirali uginulu ribu i pozvali Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

"Bila je i policija i Inspekcija. Sanitarni inspektori su uzeli uzorke vode i odnijeli na ispitivanje. Inspekcija će vjerovatno objaviti rezultate u skorije vrijeme", rekao je Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

O tom slučaju obaviještena je i Uprava Civilne zaštite KS.

"Kantonalna uprava Civilne zaštite neće preduzimati nikakve korake, s obzirom na to da je to pitanje u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove Federacije, koja je uzorke ribe uputila na laboratorijsku analizu", rekao je Nermin Imamović, dežurni operativni Uprave Civilne zaštite KS.

Na mostovima na rijeci Bosni u petak je bio veliki broj građana koji su fotografisali rijeku i uginule ribe.

"Ovo je ništa. Samo da ste vidjeli kako je to bilo rano jutros. Stravičan prizor, gomile uginule ribe. Neko je nešto otrovno pustio u Vogošći. Za to bi što prije neko trebalo da odgovara. Nije ovo prvi put da se u Bosni dogodi pomor ribe", rekao je ribolovac Ferid.

Njegove kolege ribolovci upozoravaju da su potrovani klenovi, mrene, škobalji i mnoge manje ribe i šteta je ogromna.

U Zavodu za javno zdravstvo KS su rekli da su federalni inspektori na terenu. Oni su dodali da su obaviješteni o pomoru ribe u rijeci Bosni i složili se da je to zabrinjavajuće.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Dajana Jaglica-Đukić: Nećemo uskratiti prava korisnicima

  02.04.2015 08:17 - N.N.

  BANJALUKA - Centar za socijalni rad Banjaluka uputio je Prijedlog mjera za povećanje prihoda u budžetu.

 • Direktorska plata teška 100 dječjih dodataka

  02.04.2015 08:09 - Goranka Vranić

  BANJALUKA - Brojni apeli, molbe i zahtjevi udruženja višečlanih porodica u RS za dječje i materinske dodatke od minimum 100 KM po djetetu, te ukidanje brojnih kriterijuma i imovinskog cenzusa za njihovu dodjelu u skorije vrijeme neće uroditi plodom.

 • Prikupljen novac za operaciju Dušana Vilića

  01.04.2015 18:40 - Srna

  GRADIŠKA - U Akciji prikupljanja pomoći za liječenje Dušana Vilića iz Bistrice kod Gradiške, oboljelog od akutne hemoblastaze, tokom marata prikupljeno je više od 32.000 KM, a uz finansiranje 85 odsto troškova liječenja koje je odobrio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, obezbijeđeno je oko 100.000 evra za operaciju presađivanja matičnih ćelija u Zagrebu, rekla je Srni sekretar Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević.

 • Uručene donacije za žrtve mina

  01.04.2015 18:17 - Srna

  GRADIŠKA - Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović i predstavnik njemačke nevladine organizacije ASB Ištvan Kolar uručili su danas dijagnostičku opremu za automehaničarsku radnju Saši Dejanoviću iz Gradiške, koji je jedan od 14 korisnika donacija iz projekta "Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina" sa područja ove opštine.

 • Predloženo 25 rješenja

  01.04.2015 18:10 - Srna

  TREBINJE - Na konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa Hercegovačke Gračanice na Crkvini u Trebinju kojim je planirana izgradnja kompleksa duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namjene, do sada je pristiglo 25 rješanja, potvrđeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u Trebinju.

 • U Janji otežan saobraćaj

  01.04.2015 17:56 - N.N.

  BANJALUKA - Zbog izlivanja rijeke Janje na magistralnom putu Bijeljina - Šepak u mjestu Janja, saobraćaj se odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

 • Nestala tinejdžerka iz Donjeg Vakufa

  01.04.2015 17:47 - N.N.

  Petnaestogodišnja Armina Kovač iz Donjeg Vakufa nestala je u subotu naveče iz ovoga grada i to nakon subotnjeg izlaska sa drugaricama, potvrdio je brat nestale djevojke.

 • Konferencija okupila 40 učesnika

  01.04.2015 17:44 - Srna

  ANDRIĆGRAD - U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je završena treća konferencija omladinskog rada, koja je okupila oko 40 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

 • Definisati ključne pravce za zbrinjavanje svih vrsta otpada

  01.04.2015 17:16 - Srna

  BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjanom Proskurjakovom o projektima za upravljanje čvrstim otpadima i energetske efikasnosti, koji se finansiraju iz sredstava ove banke.

 • Baričanin: Sanacijom obuhvaćene najkritičnije tačke

  01.04.2015 16:09 - Srna

  NOVI GRAD - Javna ustanova "Vode Srpske" je u okviru projekta sanacije štete i zaštite od poplava, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke, do sada potpisala 23 ugovora za realizaciju 39 projekata, izjavila je danas u Novom Gradu pomoćnik direktora JU "Vode Srpske" za ekonomsko pravni sektor Rada Baričanin.

 • U porastu manje rijeke i kanali

  01.04.2015 15:39 - Srna

  BIJELJINA - Jače kišne padavine prethodne noći izazvale su dodatni porast svih vodostaja na području Bijeljine, a posebno manjih rijeka i kanala bujičastog karaktera, saopšteno je iz Gradske uprave.

 • Krv dalo 468 policijskih službenika

  01.04.2015 15:38 - Srna

  BANJALUKA - Ukupno 468 policijskih službenika darivalo je krv u deset transfuzioloških službi na prostoru Republike Srpske, rečeno je Srni u Zavodu za transfuzijsku mediciju Republike Srpske.

 • Spasili život državljanki Hrvatske

  01.04.2015 15:37 - Srna

  SARAJEVO - Pripadnici Granične policije BiH u Gradišci su spasili život dvadesetogodišnjoj državljanki Hrvatske, nakon što su primijetili da bez svijesti leži ispred ugostiteljskog objekta u centru grada.

 • Elez u Skugriću kod Modriče

  01.04.2015 15:32 - Srna

  MODRIČA - Zemljište u Skugriću kod Modriče na kojem se vrši deminiranje trebalo bi da ove godine bude predato na upotrebu poljoprivrednim proizvođačima, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.

 • Visok vodostaj rijeke Janje

  01.04.2015 15:25 - Srna

  BIJELJINA - Vodstaj rijeke Janja je visok, te je rijeka pomalo počela da izliva u nekim dijelovima naselja Janja, a u popodnevnim i večernjim časovima može se očekivati njeno djelimično izlivanje iz korita i u cijelom naselju, rekao je Srni šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Drago Ristić.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.