Društvo

Pomor ribe u Bosni

Pomor ribe u Bosni
Pomor ribe u Bosni

SARAJEVO - U naselju Ilijaš, kod Sarajeva, u petak u prijepodnevnim satima mještani su primijetili bijelu pjenu i ogroman broj mrtve ribe kako pluta rijekom Bosnom.

Mještanka Samira rekla je da je bijelu pjenu i uginule ribe vidjela u petak ujutro kad je pošla na posao.

"Radim u Visokom i krenula sam na posao preko mosta. Bilo mi je čudno kako je voda nadošla i kako je puna bijelih mjehurića. Pozvala sam muža koji je ribolovac i rekla mu da izađe i pogleda šta se dešava. Nedugo zatim pozvali smo policiju i Inspekciju", ispričala je Samira.

Mještanka Sabaheta, koju smo također zatekli na mostu u visočkom naselju Čekrekčije, istakla je da su i stanovnici Visokog uznemireni i zabrinuti zbog te pojave kao i mještani Ilijaša.

Kaže da ljudi pričaju da je u Sarajevu u tu rijeku usut neki otrov, jer je uginula riba u velikim količinama u petak bila u Visokom.

U Policijskoj upravi Ilijaš dežurni policajac nam je rekao da su oni zajedno sa kolegama iz Zeničko-dobojskog kantona izašli na uviđaj, fotografirali uginulu ribu i pozvali Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

"Bila je i policija i Inspekcija. Sanitarni inspektori su uzeli uzorke vode i odnijeli na ispitivanje. Inspekcija će vjerovatno objaviti rezultate u skorije vrijeme", rekao je Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

O tom slučaju obaviještena je i Uprava Civilne zaštite KS.

"Kantonalna uprava Civilne zaštite neće preduzimati nikakve korake, s obzirom na to da je to pitanje u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove Federacije, koja je uzorke ribe uputila na laboratorijsku analizu", rekao je Nermin Imamović, dežurni operativni Uprave Civilne zaštite KS.

Na mostovima na rijeci Bosni u petak je bio veliki broj građana koji su fotografisali rijeku i uginule ribe.

"Ovo je ništa. Samo da ste vidjeli kako je to bilo rano jutros. Stravičan prizor, gomile uginule ribe. Neko je nešto otrovno pustio u Vogošći. Za to bi što prije neko trebalo da odgovara. Nije ovo prvi put da se u Bosni dogodi pomor ribe", rekao je ribolovac Ferid.

Njegove kolege ribolovci upozoravaju da su potrovani klenovi, mrene, škobalji i mnoge manje ribe i šteta je ogromna.

U Zavodu za javno zdravstvo KS su rekli da su federalni inspektori na terenu. Oni su dodali da su obaviješteni o pomoru ribe u rijeci Bosni i složili se da je to zabrinjavajuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije