Društvo

Poplave u BiH donijele nove nevolje

Poplave u BiH donijele nove nevolje
Poplave u BiH donijele nove nevolje

BANJALUKA - Kiša koja neprestano pada u BiH, izazvalo je velike probleme, u dosta objekata je ušla voda, a na poplavljenim saobraćajnicama nastupio je kolaps.

Najveća količina padavina u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovana je u Banjaluci, gdje je palo 79 litara po kvadratnom metru . U Zvorniku je za 24 časa palo 56 litara, u Bijeljini 54, u Srpcu 52, prenosi RTRS.

Put Banjaluka – Čelinac prohodan

Magistralni put Čelinac - Banjaluka  ponovo je prohodan, uz zadržavanja na pojedinim tačkama. U Vrbanji, kod pekare ''Biser''  čeka se desetak minuta zbog velike količine vode na kolovozu. 

U opštini Čelinac voda je ušla u više kuća, stradala su  i naselja koja do sada nisu plavila, kao što su Štrbe i Gozna gdje voda u pojedinim kućama čak 80 centimetara. Vodostaj vode u centru je visok, skoro da je došla do samog mosta.

U mjesti Zeleni Vir oštećena je pruga Banjaluka – Doboj.

U naselju Obilićevo u ulicama Ada, Ustanički put Orlovački put Pere Drljače, Sime Miljuša, Srpskih ustanika, Ponirske i Krfske, voda se izlila po ulici i dvorištima zgrada i kuća. Civilna zaštita, vatrogasci i policija su na terenu . I u naselju Starčevica zbog ogromnih bujica voda je ušla u mnoge kuće i dvorišta.

Zbog nanosa obustavljen je saobraćaj prema Karanovcu i Stričićima.

Nasip u Česmi oštećen, mještani u panici

Jake i obilne padavine koje su zadesile Banjaluku, uzrokovale su osipanje nasipa u Česmi, potvrdio je Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma.

" Vodostaj nije dostigao neku opasnu kritičnu tačku, ali brine nas što je friško popravljeni nasip na crnom viru  malo oštećen. Imamo problem i sa klizištem u ulici Zdravka Damjanovića, koji prijeti kućama", kazao je Maličević koji naglašava da su stalno na terenu.

On dodaje da su mještani u panici te da ne žele da čekaju “majski scenario" pa su već krenuli da obezbjeđuju objekte i dižu stvari na više spratove.

"Situacija je za sada pod kontrolom ali ako su prognoze da će kiša nastaviti da pada tačne, sigurno je da može opet dići do prelijevanja i plavljenja.  Upoznali smo Civilnu zaštitu sa situacijom i sada očekujemo njihovu reakciju", ističe Malićević.

Vrbas i Vrbanj premašile kote!  

Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, zbog čega su na snazi mjere zaštite prema planu odbrane od poplava, aktivirani su Gradski štab za vanredne situacije, kao i jedinice Civilne zaštite. U upozorenju koje je izdato stoji:

„Upozoravamo stanovništvo Banjaluke da zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, postoji opasnost od njihovog izlijevanja u priobalnim dijelovima. Zbog toga se pozivaju građani da redovno prate stanje na terenu i upozorenja organa Civilne zaštite, te blagovremeno preduzmu potrebne mjere na zaštiti imovine, odnosno sklone na sigurno pokretna materijalna dobra".

Mnoge ulice su poplavljene u Banjaluci, a u više dijelova grada nema struje.

Za Banjaluku i dalje važi žuti meteoalarm, što znači potencijalno opasno vrijeme, dok je narandžasti alarm uključen za područja Foče, Višegrada i Prijedora, a znači opasno vrijeme!

"Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan", važi za narandžasti meteoalarm...

Voda nadire prema ''Bingu''

Zbog izlivanja rijeke Sapne trenutno je u prekidu magistralni put Zvornik- Bijeljina u mjestu Čelopek.

Voda preko ovog puta nadire prema Tržnom centru "Bingo", gdje zaposleni postavljaju vreće s pijeskom kako bi zaštitili da voda u većim količinama ne prodre u unutrašnjost objekta.

Policija je prisutna na mjestu izlivanja Sapne i reguliše saobraćaj.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković proglasio je jutros stanje prirodne nepogode zbog obilnih padavina koje su izazvale poplave i naložio preduzimanje prioritetnih mjera u zaštiti i spasavanju stanovništva i objekata.

Imenovan je Operativni štab za obavljanje operativnih poslova u toku vanredne situacije.

Stanje prirodne nepogode u opštini Petrovo trajaće do daljeg, a u vrijeme nepogode Operativni štab biće u stalnom zasjedanju.

Sinoć su bujične vode koje su se slivale u centar Petrova poplavile centar ovog naselja.

Voda je ušla u megamarket "Đurić", novi Dom kulture, prostorije "M:tela" i više kuća u centru Petrova.

U Novom selu i naselju Kolona poplavljeno je više kuća i drugih objekata, jer odvodi nisu mogli da prime svu vodu.

Direktor Јavnog komunalnog preduzeća "Voda" iz Petrova Bojan Marjanović izjavio je Srni da je kompletna mehanizacija i ljudstvo tog prduzeća na terenu, ali da se uprkos svim naporima ne mogu suprostaviti vodenoj stihiji.

U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je Srni da su olujno nevrijeme i ogromna količina padavina zahvatili područje ove opštine.

"Јoš smo bez struje i očekuje se da će kvar ubrzo biti otklonjen. Snabdijevanje vodom je uredno", rekao je Perić.

On je dodao da su ekipe na terenu i da se pokušavaju prokopati i proširiti određeni kanali, da ne bi nastupila dalja materijalna šteta.

"Prema informacijama koje sada imamo, otkopan je most na regionalnom putu koji vodi od Ugljevika za Stari Ugljevik. Pokušali smo učiniti ono što je bilo moguće na pročišćavanju kanala, ali je ovo bila ogromna količina padavina i voda je ušla ljudima u kuće", rekao je Perić.

 Sapna poplavila 30 kuća 

Rijeka Sapna, koja je počela da se izliva iz korita jutros u 3.00 časa, poplavila je oko 20 kuća u zvorničkom naselju Ekonomija i deset u Mjesnoj zajednici Čelopek. 

Magistralni put Zvornik - Bijeljina, koji je bio u prekidu u Karakaju i Čelopeku, ponovo je prohodan, jer se voda počela povlačiti. 

U gornjem slivu Sapne ugroženo je poljoprivredno zemljište, ali nisu stambeni i pomoćni objekti. 

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević rekao je novinarima da je nivo Sapne naglo porastao, jer je ogromna količina kiše pala na Majevicu, koja gravitira slivu rijeke Sapne. 

"Ta količina vode već je stigla do Drine, a trenutna kiša ne može povećati nivo Sapne, koja je već počela da se povlači", rekao je Dragičević i dodao da je najvažnije da niko nije životno ugrožen. 

Ističući da su sve raspoložive ekipe Civilne zaštite i vatrogasne jedinice na terenu i da pružaju pomoć, Dragičević je rekao da privredni subjekti na tom potezu nisu ugroženi, dok operativne službe preduzimaju sve da se to i ne dogodi. 

On je zahvalio građanima i vlasnicima privrednih subjekata koji su na vrijeme reagovali i zaštitili svoje objekte. 

Najveće kišne padavine sinoć i noćas pogodile su sjeverni dio zvorničke opštine, odnosno mjesne zajednice Branjevo, Donji Šepak, Roćević, Gornji Šepak i Pilicu. Za sada nema informacija o ozbiljnijim štetama u tim mjesnim zajednicama, kao ni eventualnim klizištima. 

Na području zvornike opštine izlila se rijeka Sapna, dok Hoča, Drina, Drinjača i ostale rijeke ne ugrožavaju domaćinstva niti privredne subjekte. 

Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik u 7.00 časova iznosio je 646 metara kubnih u sekundi, dok je projektovani protok oko 600 metara kubnih u sekundi. Kritična situacija nastaje kada protok Drine na Hidroelektrani iznosi više od 2.000 metara kubnih u sekundi. U decembru 2010. godine protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosio je više od 4.000 metara kubnih u sekundi. 

Lokalna uprava Zvornik juče je, na osnovu vremenske prognoze, izdala upozorenje građanima i vlasnicima privrednih subjekata o opasnosti od velikih kišnih padavina, da bi na vrijeme preduzeli preventivne mjere. 

Voda prekinula saobraćaj na više dionica  

Zbog izlivanja vode na kolovoz u mjestu Karakaj, potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bijeljina-Zvornik, kao i na regionalnom putu Lopare - Piperi jer je voda odnijela most. U Ugljeviku došlo je do potpune obustave saobraćaja. Vozila mogu koristiti alternativni putni pravac preko Priboja i Tobutal, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Na dionici puta Bijeljina-Brčko prema Čađavici obustavljen je saobraćaj za putnička vozila koja se preusmjeravaju okolnim putevima kroz sela, dok teretna vozila i autobusi i dalje saobraćaju.

Zbog intenzivnih padavina obustavljen je saobraćaj na dionicama Žepče-Zenica u mjestu Papratnica, na regionalnom putu Lukavac- Banovići i Tuzla-Bijeljina na području Ugljevika. Brojne regionalne i lokalne saobraćajnice na ovom području su pod vodom.

Saobraćaj se otežano odvija na magistralnom putu Teslić-Јelah, na lokalitetu Vrela. Uklonjen je odron u mjestu Marjanovići, tako da je dionica magistralnog puta Banjaluka-Čelinac prohodna, ali dalje od Čelinca prema Kotor-Varošu i Tesliću nije prohodno zbog odrona na lokalitetu Opsječkog.

Zbog odrona obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta Podgradci-Mrakovica, od Gradiške prema Kozari.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom saobraća se na dionicama regionalnih puteva Zagon-Јasik i Ukrina–Gornja Vijaka.

Na prevoju Borje, zbog odrona, saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Magistralni put Banjaluka–Јajce prema Karanovcu, potpuno je obustavljen zbog nanosa blata, drveća i kamenja.

Regionalni put Banjaluka–Stričići u mjestu Kola, takođe zbog nanosa drveća, potpuno je obustavljen.

Na magistralnom putu Prijedor-Kozarska Dubica u mjestu Bretinja, nakon povlačenja vode sa kolovoza, saobraćaj se od 6.10 časova odvija redovno, objema kolovoznim trakama.

Zbog odrona i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina. Putnička vozila mogu koristiti regionalni makadamski put Dobro Polje–Јažići–Јelašica-Miljevina, dok ostala vozila koriste magistralni put preko Rogatice i Goražda.

Na dionici regionalnog puta Kneževo-Turbe na lokalitetu Ugra zbog većeg odrona saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom uz naizmjenično propuštanje vozila.

Saobraćaj je i dalje obustavljen na regionalnom putu Lopare-Gornja Tuzla u mjestu Veselinovac.

Na regionalnom putu dionica Zeleni Јadar-Srebrenica zbog radova na deminiranju terena dolazi do povremenih polučasovnih obustava u vremenu od 8 do 16 časova.

Na dijelu magistralnog puta Caparde-Karakaj zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kolovoza saobraćaj se odvija jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Saobraćaj se jednom trakom odvija na magistralnim putevima Klašnice-Prnjavor u Čardačanima, Šepak-Han Pogled, te na regionalnim Konjević Polje-Fakovići-Skelani, Tišća-Caparde i Ljubovijski most-Drinjača.

Zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine na autoputu Klašnice – Čatrnja, u mjestu Јakupovci saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

U toku je izvođenje radova u okviru projekta sistema vodosnabdijevanja na magistralnom putu Banjaluka-Јajce, dionica Karanovac-Crna Rijeka i regionalnom putu Karanovac-Mitrovići, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja od 7 do 19 časova.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, na dionicama Šešlije-Јohovac i Јohovac-Rudanka do kraja godine će se povremeno obustavljati saobraćaj svaki puni čas po 15 minuta.

Zbog izvođenja radova na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja u mjestu Vijaka, opština Prnjavor.

Zbog izvođenja neophodnih radova, saobraćaj se na regionalnom putu Bratunac-Fakovići odvija jednom kolovoznom trakom.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj preko mosta u mjestu Dragalovci zabranjen je saobraćaj svim vozilima preko pet tona ukupne mase i visine veće od 3,5 metara, a na putu Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za teretna vozila iznad 12 tona.

Na dionicama Simin Han-Kalesija u mjestu Babajići i Tuzla-Bijeljina u mjestu Seljublje, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone. Na regionalnom putu Olovo-Ribnica na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 12 tona.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

TK pod vodom 

 Na širem području Tuzle u posljednja 24 časa palo je 82,8 litara vode po metru kvadratnom, što je izazvalo poplave u svim opštinama Tuzlanskog kantona.

Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac iznosio je jutros 199,38 metara, dok je tačka preliva 200 metara.

Na području opštine Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci. Situacija je najkritičnija u naseljima Orahovica, Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, gdje je voda poplavila oko stotinu stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke. 

Rijeka Turija odnijela je pješački most, a u prekidu je regionalni put Lukavac - Banovići u Jaruškama. Ekipe civilne zaštite koordiniraju akcije spašavanja zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom se bore da zaštite ljude i materijalna dobra. 

U opštini Srebrenik u toku noći rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su naselja Lisoviće, Luke, Centar, Previlu, Podorašje, Tinju Donju, Duboki Potok, Bjelave i Špionucu. 

U toku noći evakuisani su stanovnici iz tri stambena objekta. 

Prijavljena su i nova klizišta, a najteža je situacija u naseljima Crveno Brdo, Memići i Potpeć. 

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta iznosi 454 centimetra, dok je kritična tačka 300 centimetara. Zbog toga je situacija alarmantna i na području opštine Gračanica, gdje su pod vodom ulice, Sportska dvorana, Korića han. Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica. 

Izlile su se rijeke Sokoluša i Spreča i poplavile na desetine stambenih i privrednih objekata, dok je poplavljeno oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Gotovo sve mjesne zajednice na području tuzlanske opštine prijavile su poplave u kojima je pod vodom na desetine stambenih i pomoćnih objekata. Izlila se rijeke Jala, sve riječice i potoci, a prijave o poplavama stigle su iz Gornje Tuzle, Simina Hana, Lipnice, Solane, Miladije, Crvenih NJiva, LJubače, Dobrnje, Brgula, Čaklovića, Sepetara, Mramora, Husina, Šićkog Broda, Tušnja, Badre, Krojčica, Požarnice. Ekipe Civilne zaštite su na terenu. 

Na području opštine Doboj Istok rijeka Spreča je poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u naselju Luke vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata. 

U opštini Banovići najteža situacija je u naselju Pribitkovići, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata, a prijavljena su nova klizišta i oštećenja lokalnih puteva. 

Na području opštine Kalesija zatvoren je lokalni put Kalesija - Gojčin, dok su u centru Kalesije poplavljena četiri stambena objekta. Prijavljeno je i nekoliko klizišta u naseljima Kikače i Dedajići. 

U opštini Živinice izlila se rijeka Spreča i poplavila nekoliko mjesta, dok su na području opštine Kladanj bujični potoci poplavili više stambenih i poslovnih objekata i gradskih ulica, saopštio je Operativni centar Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

Kako javljaju federalni mediji Žepče je ponovo pod vodom i zatvoreno je sa svih strana.

Zbog izlivanja Majevičkog kanala nekoliko naselja bez vode

Zbog izlivanja Majevičkog kanala vodu od jutros nemaju stanovnici semberskih naselja Hase, Novo naselje Hase, Obrijež, Brijesnica, LJeljenča kao i mještani dijela Velike Obarske od jutros nemaju vodu.

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina saopšteno je da su ova naselja preventivno isključena iz mreže vodosnabdijevanja jer postoji opasnosti od plavljenja pumpnih postrojenja i trafostanice u krugu Pumpne stanice Obrijež-Hase.

Iz "Vodovoda"  apeluju da svi potrošači  preventivno pripreme manje rezerve vode jer je moguće da na nekim lokacijama dođe do iznenadnog prekida u vodosnabdijevanju.  

Situacija pod kontrolom  

Predsjednik Skupštine opštine Laktaši Snježana Kelečević izjavila je danas Srni da je situacija u ovoj opštini pod kontrolom i da su vode rijeke Vrbas, te lokalnih rijeka Turjanica i Bukovica u koritima.

Prema njenim riječima, vodostaji ovih rijeka još nisu došli do kritične tačke.

Ona je rekla su da nadležne službe na terenu i da prate situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije