Društvo

Porast broja oboljelih od tumora kože

BANJALUKA - Kroz konzilijum za maligne tumore kože Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka tokom 2014.godine prošlo je 156 pacijenata, od čega je kod 108 lica otkriven melanom kože.

Sekretar Udruženja dermatovenerologa Republike Srpske Dragana Starović  navodi za Srnu da je "unazad 20 godina porast oboljelih od melanoma i drugih karcinoma kože u godišnjem porastu  između tri do sedam odsto". 

U Republici Srpskoj u 2014. godini, prema podacima Instituta  za javno zdravstvo, bilo je više od 26.000 oboljelih od različitih vrsta melanoma, a  četvrtinu čine oboljeli od melanoma kože.

Starovićeva ističe da tačan broj oboljelih i umrlih u Srpskoj i cijeloj BiH, iz raznih razloga,  još nije dovoljno pouzdan.

Ona naglašava  da je stopa smrtnosti, uprkos porastu oboljelih, u blagom opadanju, zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti.

Starovićeva ističe  da ranom dijagnostifikovanju bolesti doprinose humanitarne akcije i kampanje ljekara svih specijalnosti koji su uključeni u borbu protiv raka kože, a posebno preventivne akcije dermatologa i sve češća upozorenja ljekara putem medija.

Ona napominje da uglavnom oboljevaju muškarci i žene između 40 i 60 godine života i upozorava  da je posljednjih nekoliko godina evidentan porast oboljelih adolescenata i populacije između 25 i 35 godine života.

Prema njenim riječima, povećan rizik za nastanak raka kože imaju lica svijetle puti koja su imali česte opekotine od sunca, naročito u djetinjstvu, zatim osobe koje se periodično, a naglo izlažu suncu...

Rizik od oboljenja imaju i osobe sa više od 50 mladeža, zatim lica koja imaju pozitivnu porodičnu anamnezu o raku kože i više od 50 godina života, lica čiji je posao vezan za boravak na otvorenom, te lica koja su imala transplantaciju organa.

Starovićeva kaže da je svaki mladež koji mijenja boju i veličinu, ima nagli porast, krvari ili ima manju "ranicu" na sebi -  prvi znak za uzbunu i zahtjeva hitan pregled ljekara.

Ona napominje da melanom kože, za razliku od ostalih malignih tumora kože, najčeće nastaje kao potpuno novi tumor koji pacijent ranije nije imao, a ne na već postojećem mladežu. 

Kao važnu preventivnu akciju, Starovićeva navodi i "Evromelanoma kampanju" - u posljednjoj kampanji u Srpskoj pregledano oko 1.200 pacijenata i otkriveno  devet melanoma i više od 40 ostalih karcinoma kože.

Organizatori kampanje su Evropska dermatovenerološka asocijacija, Svjetska zdravstevana akademija, Evropska dermatoonkološka asocijacija, Evropska Evromelanoma organizacija, te Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože "Melanoma u BiH". 

Pokrovitelji su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i o Ministarstvo zdravlja Federacije BiH.

Starovićeva, koja je  član Evromelanoma borda za Republiku Srpsku, najavljuje  da će javna promocija kampanje za ovu godinu biti održana 10. maja na Trgu Krajine u Banjaluci. 

Pridružiće im se i plastični, maksilofacijalni hirurzi, te Udruženje onkoloških medicinskih sestara i tehničara Klinike za onkologiju Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

"Tokom kampanje pregledi tumora kože su besplatni i nije potrebna uputnica, a rad ljekara je isključivo humanitaran i bez ikakve novčane naknade", naglašava  Starovićeva.

Kampanja će biti održana od 11. do 15. maja u više od 35 zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i BiH, a učestvovaće više od 70 dermatologa.

U danima kampanje u Banjaluci će besplatni pregledi mladeža biti obavljani na Trgu Krajine u periodu od 10.00 do 18.00 časova, te u dermatološkim ordinacijama "Kutanova", "Dr Roljić" i "Prodermis".

Oganizaciju i realizaciju javne promocije kampanje podržavaju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite et Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grad Banjaluka i gradonačelnik...

Među onima koji omogućavaju kamanju su i banjalučka Turistička organizacija, zatim kompanije "Krajina klas" i "Kruna voda", te Badminton klub Banjaluka i učenici Osnovne škole "Ivo Andrić", kao i mnogobrojni volonteri. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije