Društvo

Porast nivoa rijeke Sane i pritoka - nema poplavljenih kuća

Porast nivoa rijeke Sane i pritoka - nema poplavljenih kuća
Foto: N.N. | Porast nivoa rijeke Sane i pritoka - nema poplavljenih kuća

PRIJEDOR - Padavine i topljenje snijega u gornjem toku rijeke Sane prouzrokovale su porast vodostaja ove rijeke i pritoka i na području Prijedora.

Iz Odsjeka civilne zaštite Srni je potvrđeno da je vodostaj rijeke Sane kod gradskog mosta u 16.00 časova dostigao 410 centimetara.


"To je desetak centimetara manje od nivoa kada se zbog visine vode proglašava prvi stepen odbrane od poplava", rečeno je u Civilnoj zaštiti.

Tokom noći su se na pojedinim mjestima izlile nabujale rijeke Miloševica, Gomjenica i Puharska, ali za sada nema izvještaja o poplavljenim kućama, već samo o izlivanju podzemnih voda na poljima.

Pripadnici Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice su tokom dana obilazili kritična područja Vrbica i Topolika, a u 20.00 časova će ponovo izmjeriti vodostaj rijeke Sane.

Budući da je došlo do stagnacije vodostaja Sane u susjednom Sanskom Mostu i prestanka padavina, oni se nadaju da neće biti potrebe da se gradonačelniku Prijedora sugeriše proglašenje prvog stepena vanredne odbrane od poplava koje se u Prijedoru proglašava na visini vodostaja od 420 centimetara.

Šipovača kod Ljubuškog pod vodom

Po drugi put ove jeseni Šipovača, naseljeno mjesto kod Ljubuškog, je pod vodom. Naime, velike količine padalina prouzručile su izlijevanje potoka Vrančuše te vode iz korita Banje i Luka.

Nabujalo korito Luke je poplavilo lokalnu cestu pa je zaselak Banja ostao prometno odsječen od ostatka Šipovače i do ovog dijela sela zasad se može samo preko Vojnića, dok je voda prodrla i u nekoliko kuća.

Šipovaču su posjetili pripadnici Odjela civilne-protupožarne zaštite opštine Ljubuški i direktor JP "Parkovi" Vedran Markotić,koji su s mještanima obišli poplavljeno područje s ciljem rješavanja problema izlijevanja nabujalih voda u tom mjestu.  (Srna, Fena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije