Društvo

Porfirije preuzeo Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku

Porfirije preuzeo Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku
Porfirije preuzeo Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uveo je danas u tron novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, čime je on postao duhovni pastir pravoslavnih vjernika koji žive na teritoriji Hrvatske i Slovenije.

Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije preuzeo je danas tu eparhiju Srpske pravoslavne crkve i pozvao vjernike u Hrvatskoj i Sloveniji da ostvaruju prava koja im garantuju ove dvije članice Europske unije, "i hrišćanstvo".

Na kraju trosatne svečanosti u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koja je počela bogosluženjem, a nastavila se obredom uvođenja u službu, mitropolit Porfirije primio je žezlo eparhije od poglavara SPC-a partijarha Irineja.

Svečanost povodom ustoličenja mitropolita Porfirija Svečanost povodom ustoličenja mitropolita Porfirija

On je zahvalio prisutnima, među kojima je bio veliki broj prijatelja i vjernika, predstavnika vlasti, kao i starješina vjerskih zajednica, i rekao da će slijediti jevanđeljski put, negovati jedinstvo u Hristu i zagovarati ljubav među vjernicima i narodima.

Srpski patrijarh Irinej poželio je mitropolitu Porfiriju uspjeh, prije svega u apostolskom i misionarskom radu, da kroz Hristovu ljubav vodi svetu mučeničku eparhiju i da sačuva identitet svog naroda, njegov govor i pismo.

Patrijarh Irinej je izrazio nadu da će u zemlji u koju dolazi Porfirije biti dovoljno mjesta za sve koji žive i koji su u njoj živjeli.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Mitropolit Porfirije je rekao da će nastojati da jača samosvijest vjernika i ljudi, jer je, kako je kazao, očuvanje duhovnog idetiteta preduslov života u svakom smislu i da je samosvijest uslov za prepoznavanje svakog drugog kao sebe.

U svoje mitropolitske obaveze ubrojio je političko djelovanje u smislu njegovanja zajedničkog dobra, a ne svekodonevne politike.

"Crkva nije odvojena od društva, a ugrožene porodice, razne vrste ekstremizama, pad nataliteta, zagađenje životne sredine, poljuljane i ugrožene mnoge tradicionalne vrijednosti traže zajedničko djelovanje

svih, kazao je mitropolit Porfirije.

On je pozvao vjernike u Hrvatskoj i Sloveniji da ostvaruju prava koja im garantuju te države članice Europske unije i hrišćanstvo. Ističući svoju posvećenost dijalogu, kazao je da je prije svega Srbin koji voli svoj narod, ali i svakog drugog čovjeka kao "ikonu Božju" i dodao da je svjestan da će na obje strane biti onih koji će "bacati kamenje na mostograditelje".

Ustoličenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Ustoličenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija

"Na takvo ga djelovanje, kaže, upućuje i Petar Preradović, na čijem trgu se nalazi Saborni hram, koji je svojim životom spajao narode. Neće mi biti teško da volim bijeli i opjevani Zagreb i to javno, a ne tajno kao što pjeva Arsen Dedić, osoba koja, takođe, spaja narode", kazao je mitropolit Porfirije i zahvalio se hrvatskoj javnosti zbog toga što mu je medijski prepremila divnu dobrodšlicu.

Svečanosti su prisustovovala 22 poglavara pravoslavnih crkava među kojima i poglavar Kiparske pravoslavne crkve i Atniohijske pravoslavne crkve iz Sirije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, osim brojnih svjetskih pravoslavnih zajednica, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije