Društvo

Porodica Dudić iz Srebrenice treba pomoć dobrih ljudi

SREBRENICA - Porodica Dudić iz Srebrenice zbog teškog materijalnog stanja ne može nastaviti liječenje svog trogodišnjeg sina Mehana, koji od samog rođenja ima zdravstvenih problema, zbog čega mole dobre ljude za pomoć.

Mehanov otac Džemal je nezaposlen, dok majka Fahrija radi u srebreničkom "Alma-Rasu", ali njena skromna primanja ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe ove porodice te plaćati skupe ljekarske preglede izvan Srebrenice.

"Kao mali dobio je dizenteriju zbog koje je počeo gubiti na kilaži. Kada je imao osam mjeseci osunetili smo ga, da bi nakon toga morao na operaciju lijevog testisa. Nekako se to sve preživjelo, da bi nedavno imao temperaturni fraz", govori majka Fahrija.

Dodaje da zbog teškog materijalnog stanja ne mogu nastaviti liječenje sina Mehana, koji odskoro ne čuje i ne govori.

"U kući je govorio osnovne riječi - mama, babo. Međutim, odnedavno ni riječi. Možda je oštećenje sluha. Išli smo kod doktora i rekli su nam da vjerovatno desna ušna opna nije u redu. Moramo svakih 15 dana da idemo u Tuzlu", navodi majka Fahrija Dudić.

Posebno su se s problemima suočili, kako je kazala, nakon što je Vlada FBiH nedavno stavila van snage odluku o liječenju povratnika u Republiku Srpsku u federalnim medicinskim ustanovama te donijela nove upute o načinu korištenja zdravstvene zaštite.

"Mehan treba da ide u Tuzlu da se obave sve pretrage, da se snimi mozak, ali sad ni ti papiri ne važe, ne možemo ništa uraditi. Mi nemamo novca da sve platimo, sve te nalaze i ležanje u bolnici u Tuzli. Nadamo se da će uskoro riješiti nešto s tim odlukama", ističe majka Fahrija.

Svi ljudi koji žele pomoći porodici Dudić i malom Mehanu da bi nastavio liječenje i da bi mu osigurali život dostojan čovjeku, mogu nazvati broj telefona 066 412 417.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije