Društvo

Porodica Milidrag: Sa djecom u šupi, bez vode i WC-a (FOTO)

Porodica Milidrag: Sa djecom u šupi, bez vode i WC-a (FOTO)
Porodica Milidrag: Sa djecom u šupi, bez vode i WC-a (FOTO)

SOKOLAC - Mirjana Milidrag i njeno četvoro djece poslije godina potucanja po privremenim smještajima već tri godine živi u 20 kvadrata, takoreći, šupe bez vode i toaleta.

Da stvar bude gora, Mirjana, koja je izbjegla iz Sarajeva, osoba je s invaliditetom, rodila se s iščašenim kukovima i kraćom nogom. Od države je dobila pusta obećanja i 105 KM dječjeg doplatka, od kojeg su svi preživljavali, a koji su potom smanjili na 35 KM.

"Juče sam imala jedan od najtežih dana u svom životu. Zvali su me iz Centra za socijalni rad i rekli da više nemam pravo na doplatak od 105 KM nego samo za jedno dijete i da će mi davati 35 maraka. Čitav dan sam preplakala i pila tablete za smirenje, nismo ni s ovim što su mi davali mogli da živimo. Kako ćemo dalje, stvarno ne znam", kroz plač priča Mirjana.

Kao razlog oduzimanja doplatka u Centru su naveli da kćerka, koja uskoro treba da se uda, više ne živi s njom i da zato nema pravo na doplatak.

"Jutros su me posjetili da provjere ko živi sa mnom i rekli, eto, kao pokušaće nešto da urade da mi se vrati doplatak ili da nekako pomognu", rekla nam je juče ona.

Kako preživljavaju, Mirjana kaže da ni sama ne zna, a u kakvoj situaciji žive ovi ljudi pokazuje i činjenica da dvoje najmlađe djece u većini slučajeva ode u školu i bez pola marke, koliko iznosi njihov džeparac za užinu.

"Kako se osjećam tada, plačem po čitav dan, šta ću kada ne mogu drugačije. Napravim ja uštipke ili tako nešto kad oni dođu kući, ali kad ponesu u školu kažu djeca im se rugaju, a ja, šta ću, duša me moja boli, ali nemam drugo da im dam", zaplakala je opet Mirjana.

Opština Sokolac im povremeno pomogne, ponekad daju namirnice, a pred školu obezbijede djeci knjige. Nažalost, tu se sva priča završava.

"Moje zdravstveno stanje je veoma loše, imam urođeno iščašenje oba kuka, noga mi je kraća pa svako 20 metara moram stati i malo odmoriti. Treba i ruku da operišem već godinama, ali nemam para za operaciju. Neka je ovako pa dok ide - ide", priča Mirjana.

Dvadesetšestogodišnji sin Goran, ako je bio odličan đak, nikada nije bio u radnom odnosu, kako kaže ne svojom voljom, nego za njega nikada nije bilo posla. Majci pomaže izvlačeći drva iz šume kada je nekom od preduzeća potreban radnik.

"Uslovi u kojima sada živimo nisu ni za stoku, grijem vodu na šporetu u loncu i onda se polijevam i perem. Evo vidite kakav nam je WC, nije ovo za čovjeka. Za hranu je teško, odjeću i obuću, ne znam šta da vam kažem, borim se koliko mogu, ali neće niko da me primi. Radim u šumi fizičke poslove mjesec dana za 200 maraka, kad nađem, a i to je rijetko", rekao je ovaj mladić.

Iz opštine Sokolac su nam rekli da načelnika i zamjenika načelnika nema u prostorijama te da ne znaju kada će se vratiti, a osim njih niko drugi nije ovlašten da daje izjave. Takođe nismo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa Centrom za socijalni rad, jer se i poslije više pokušaja niko nije javljao na telefon.

Kako pomoći?

Porodici Milidrag svaka vrsta pomoći je dobrodošla, za sve one koji bi se odlučili da im pomognu Mirjanin broj je 066/648-131, a njen žiro račun u Hypo Alpe Adria banci 5520451550026333.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije