Društvo

Porodica Plauc tvrdi da su njihovi blizanci živi

Porodica Plauc tvrdi da su njihovi blizanci živi
Porodica Plauc tvrdi da su njihovi blizanci živi

TUZLA - Dragica i Goran Plauc, koji žive u Njemačkoj, uputili su apel medijima u našoj zemlji kako bi našli, kako kažu, svoje nestale blizance, koji su rođeni 5. avgusta 1993. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici tuzlanskog UKC-a.

U apelu su Dragica i Goran naveli kako traže sinove kojima se izgubio svaki trag nakon što su smješteni u inkubatore tuzlanske klinike. Međutim, iz tuzlanskog UKC-a odgovaraju da postoji dokumentacija i da su novorođenčad umrla.

"Prije dva mjeseca sam saznala kako su živi i da su nakon rođenja prodati u Ameriku. Molim vas da mi pomognete u pronalasku moje djece", navela je Dragica Plauc, u apelu koji je upućen medijima u BiH.

Odmah nakon tog apela u UKC Tuzla su krenuli s analizom dokumentacije. U UKC Tuzla postoji dokumentacija u kojoj su navedeni datum i vrijeme pregleda, te vrijeme poroda. Međutim, u dokumentaciji je navedeno ime Dragice Planc, a ne Plauc. Kao jedan od mogućih razloga za neslaganje podataka u UKC navode kako su ratne 1993. prijemi na UKC Tuzla pisani ručno, na različitim vrstama papira, jer je u to vrijeme vladala nestašica.

"U dokumentaciji koju posjedujemo navedeno je kako je Dragica Planc primljena 5. avgusta 1993. godine u 2.30 na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo. Nakon prijema pacijentica je pregledana te je u istoriju bolesti upisan nalaz pregleda. U 3.20 istog dana Dragica Planc se porodila prirodnim putem i rodila dvoje muške djece", navela nam je u pismenom odgovoru Amra Odobašić, portparol UKC Tuzla.

Prvorođeno dijete težilo je dva kilograma i imalo je dužinu od 49 centimetara, a porod je zabilježen kao prijevremeni.

"Parametri prvorođenog djeteta su bili dobri, ali je zabilježena perinatalna asfiksija, kao i da se radi o nezrelom novorođenčetu koje je zbog toga smješteno u inkubator. U dokumentaciji piše da je dijete preminulo u 20.30. Istog dana, drugo dijete, također muškog spola, rođeno u 3.30, s porođajnom težinom 1.900 grama i dužinom 48 centimetara pri samom rođenju imalo je lošiji apgar i bilo je reanimirano. Prema dokumentaciji, dijete je bilo respiratorno nestabilno i iako je uključena potpuna terapija uobičajena kod ovakve vrste novorođenačkih problema, dijete je umrlo u 18.15. U potvrdi o smrti kao uzrok navedena je nezrelost pluća kod prijevremeno rođene novorođenčadi", stoji u odgovoru Odobašićeve.

U UKC-u Tuzla navode kako je pacijentica otpuštena u jutarnjim satima, a da u dokumentaciji postoji i potvrda o smrti novorođenčadi. Inače, porodica Plauc danas živi u Njemačkoj, a imaju odraslu kćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije