Društvo

Porodice i dalje žive pod šatorima

Porodice i dalje žive pod šatorima
Porodice i dalje žive pod šatorima

TUZLA - Zbog pokretanja klizišta, pet tuzlanskih porodica je sredinom maja izmješteno iz svojih stambenih objekata, a dva mjeseca kasnije tih pet porodica i dalje stanuje pod šatorima na parkingu za turističke autobuse u naselju Kojšino.

"Vrijeme prolazi, a nas kao da su svi zaboravili. Bilo nas je ovdje više od 30, a trenutno nas je 28. U jednom šatoru je osmočlana porodica, a u drugim šatorima po šest ili četiri člana. U šatorima smo dočekali mjesec ramazana, Bajram, a možda ćemo i zimu", kaže Amila Handanović.

Hranu dobijaju iz Narodne kuhinje "Imaret", obilaze ih aktivisti Crvenog krsta/križa i druge nevladine organizacije.

"Tražili smo sastanak sa općinskim načelnikom Jasminom Imamovićem, ali nam njegovi saradnici nikada nisu dogovorili sastanak. Tražili su od nas da se sklonimo sa parkinga za turističke autobuse, jer im kvarimo reputaciju u turističkoj sezoni. Neka nam dozvole da se vratimo svojim kućama ili neka nam pronađu drugi alternativni smještaj", govore članovi porodica koji žive pod šatorima. Alternativni smještaj, kako kažu, nuđen im je u Mihatovićima, desetak kilometara od Tuzle, ali oni ponudu nisu prihvatili, jer bi im lopovi pokrali sve iz ugroženih kuća.

"Neki govore kako ne želimo da se vratimo u svoje kuće, a neće da shvate da je na stubovima istaknuto obavještenje kako je zabranjen ulazak u dvorišta i boravak u kući. Na svoju odgovornost uđemo da se okupamo i to je sve", kaže Amila Handanović. Ugrožene porodice pribojavaju se da će na parkingu dočekati zimu. Parking nije asfaltiran, a nalazi se u podnožju groblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije