Društvo

Porodice poginulih oslobođene naknade za stručni ispit

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o dopuni Uredbe o stručnom ispitu za rad u upravi Republike Srpske prema kojoj su bračni supružnik i djeca poginulog ili nestalog borca oslobođeni plaćanja polaganja stručnog ispita za rad u upravi Srpske.

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o realizaciji Programa suzbijanja infektivne anemije kopitara u Srpskoj u 2014, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zadužila je da nastavi započete aktivnosti kontrole pojave i suzbijanja infektivne anemije kopitara.

Na sjednici je usvojena i Informacija o provođenju Studije klasične kuge svinja u Republici Srpskoj u 2014, a resorno ministarstvo zaduženo je da nastavi započete aktivnosti u prošloj godini provođenjem aktivnosti iz Studije klasične kuge svinja, istovremeno vršeći imunizaciju domaćih svinja.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji Strategije suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u Republici Srpskoj u prošloj godini i zadužila resorno ministarstvo da nastavi aktivnosti vakcinacije malih preživara i u ovoj godini.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je Vlada danas usvojila i Akcioni plan za provođenje Strategije suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u Republici Srpskoj za 2015.

Prema ovom planu, u ovoj godini neophodno je izvršiti nastavak započetih aktivnosti vakcinacije malih preživara i to samo novorođenih

životinja, starijih od šest mjeseci. Potrebna je dijagnostička kontrola drugih životinjskih vrsta, prvenstveno goveda i svinja, edukacija i medijska kampanja kao trajan zadatak i praćenje, evaluacija i analiza svih aktivnosti i postignutih rezultata u programu kontrole bruceloze.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o provođenju službenih kontrola i revizije službenih kontrola subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog porijekla namijenjene za izvoz u zemlje EU.

Dio ove materije do sada je bio uređen Odlukom o provođenju revizije službenih kontrola subjekata u poslovanju sa mlijekom i proizvodima od mlijeka namijenjenih za izvoz u zemlje EU.

S obzirom na to da je službena kontrola subjekata u poslovanju sa mlijekom i proizvodima od mlijeka namijenjenih za izvoz u zemlje Unije samo jedan segment provođenja službenih kontrola i revizije službenih kontrola subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog porijekla namijenjene za izvoz u zemlje EU, uočena je potreba donošenja akta koji bi uredio organe i postupak za provođenje službenih kontrola i revizije službenih kontrola subjekata koji posluju sa hranom životinjskog porijekla.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženo je da provodi reviziju provedenih službenih kontrola opštinskih i gradskih veterinarskih inspektora i službenih veterinara, posredstvom veterinarskih inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove, u skladu sa planom koji donosi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je dužno da obezbijedi da se službene kontrole provode redovno, na osnovu procijenjenog rizika i u odgovarajućim intervalima, a veterinarski inspektori i službeni veterinari imaju obavezu da dostavljaju Ministarstvu izvještaje o provedenim službenim kontrolama i revizijama provedenih službenih kontrola, do petog u mjesecu za prethodni mjesec.

Na današnjoj, petoj redovnoj sjednici, Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za izgradnju objekta kišne kanalizacione mreže u Modriči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije