Društvo

Porodiljske naknade u BiH: Poslodavci u RS plaćaju, a u FBiH izbjegavaju

Porodiljske naknade u BiH: Poslodavci u RS plaćaju, a u FBiH izbjegavaju
Porodiljske naknade u BiH: Poslodavci u RS plaćaju, a u FBiH izbjegavaju

SARAJEVO, BANJALUKA - Poslodavci u Federaciji BiH nemaju nikakvu obavezu da porodiljama daju platu za vrijeme porodiljskog odsustva, dok u Republici Srpskoj moraju isplatiti naknadu za prvi mjesec odsustva, a ostalih 11 mjeseci idu na teret Fonda.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH i Javnom fondu za dječju zaštitu RS.

U FBiH dio plate porodiljama isplaćuju iz kantonalnih budžeta, osim Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona koji ne daju ništa. U sindikatima smatraju da je ovo jedan vid diskriminacije.

Poslodavcima ni novim Nacrtom zakona o radu FBiH nije naloženo da izmire razliku do pune plate koju je uposlenica imala, na čemu su insistirali sindikati, nego je samo utvrđena takva mogućnost. Time ništa nije promijenjeno jer poslodavci ni do sada nisu imali smetnje da plaćaju razliku do pune plate, a to su rijetki činili.

U Savezu samostalnog sindikata (SSS) BiH tvrde da će istrajati da porodiljama budu isplaćivane pune plate koje su imale.

"U Nacrtu zakona propisano je da radniku može biti isplaćena razlika do pune plate na teret poslodavca. Nama je namjera da to bude obaveza poslodavca, budžeta ili kombinovano. Djelovaćemo amandmanima na zakon", rekao je Avad Bahto, potpredsjednik SSS.

Jedino zajedničko FBiH i RS je da porodiljsko odsustvo traje godinu dana. Iznos naknade različit je čak i između kantona i kreću se od 50 do 90 odsto prosječne plate kantona ili plate radnice, odnosno porodilje. S obzirom na to da je veliki broj radnika na minimalcu ili ne prima plate redovno ta naknada u nekim kantonima iznosi i 200 KM.

"U Kantonu Sarajevo naknada je 60 odsto prosječne plate KS, ali ne može biti niža od najniže plate FBiH zbog čega trenutno dajemo oko 450 KM. Prije rata porodilja je imala punu platu, ali je sada sistem poremećen. Neko mora zaštititi žene pa je ovo prebačeno na socijalni sektor", rekli su u Ministarstvu rada Kantona Sarajevo.

U resornom ministarstvu Livanjskog kantona rekli su da isplaćuju 80 odsto od plate žene s tim da naknada ne smije biti veća od prosječne plate FBiH, što je oko 810 KM. Napomenuli su da je isplata naknada redovna od jeseni nakon što je bilo kašnjenja.

"U pripremi je nova odluka da naknada bude i sto posto od plate porodilje, ali se čeka nova vlada", dodali su u Livanjskom kantonu.

Zaposlene porodilje iz Posavskog i HNK nemaju mjesečne naknade. U HNK jedino daju 400 KM jednokratne pomoći, a u Posavskom nezaposlene porodilje imaju šest mjeseci po 150 KM.

"Nema propisa iako su svi kantoni trebalo da ih davno donesu. Sve je ostavljeno na volju poslodavca. Tako porodilje u Posavskom kantonu zaposlene u državnom sektoru dobijaju sto posto plate, a one u privatnom nemaju ništa. To je diskriminacija", istakao je Ramiz Subašić, predsjednik Sindikata Posavskog kantona.

Momir Popić, direktor Javnog fonda za dječju zaštitu RS, pojasnio je da poslodavac porodilji isplaćuje platu za prvi mjesec odsustva, dok na teret Fonda ide ostalih 11 plata.

"Naknade plate za porodilje se isplaćuju u visini od tri prosječne plate koje je porodilja ostvarila prije početka njenog porodiljskog odsustva", rekao je Popić i naglasio da je to mjesto brojnih zloupotreba zbog povećavanja plata od strane poslodavaca.

Popić je još istakao da se iznosi naknada za porodiljsko odsustvo u RS kreću između 300 i 4.000 KM, te da bi i tu oblast trebalo urediti.

Mjesečne naknade za porodilje

Sarajevski kanton - 450 KM

Livanjski kanton - 810 KM

HNK i Posavski kanton - 0 KM

Republika Srpska - od 300 do 4.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije